Data: 2009-11-07 13:40:56
Temat: Re: Do winiarzy
Od: DJ <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2009-11-07 08:51:22 +0100, "mirzan" <l...@o...pl> said:
>> Witam,
>> kupiłem ostatnio pirosiarczyn sodu w opakowaniu 100g i potrzebuje
>> odmierzyć 3g. Dokładność wagi kuchennej pozostawia wiele do życzenia i
>> zastanawiam się, jak to zrozbić (bez kupowania nowej wagi). Może macie,
>> znacie jakieś sposoby?
>
> Do mokrej butli sypnij łyżeczkę,bez ważenia,zatkaj korkiem i będzie dobrze.
> Do wina lepiej nie dawać,alkohl sam konserwuje.
Jeżeli jest mocne, owszem.
Przy słabszym już nie.
> Jeśli wino ma wady,to najlepiej
Niekoniecznie musi mieć od razu wady. Siarkowanie się stosuje w całym
procesie, począwszy od tłoczenia, na butelkowaniu kończąc. Oczywiście w
odpowiednich dla każdego etapu stężeniach.
--
DJ
PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu
|