Data: 2009-11-09 08:09:03
Temat: Re: Do winiarzy
Od: Ap3k <...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 08 Nov 2009 19:52:58 +0100
Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> wrote:
> cóż to takiego ?
moj blad :-) wywar z drzemlika, hehe...
> "ogryzkow" z pigwowca.
> Konfitura to nie dżem.
No i? Czy jesli do dzemu uzylem fragmentu owocu majacego duzo pektyn,
to znaczy ze do konfitur uzylbym zelfiksu? :-)
> Robiona z wiśni ma charakterystyczny smak, zapach i kolor.
> Nie wypada tego zmieniać dodatkiem innych owoców.
A skad sie teraz ta wisnia wziela?
> Owoce wiśni mają dużo pektyn.
Akurat wisnie zawieraja mniej pektyn, w porownaniu z innymi owocami,
choc wystarczajaco do zzelowania konfitury. Mam jeszcze caly
sloik wisniowej konfitury, zrobionej bez zadnych dodatkow typu zelfiks i
jest pieknie zzelowane.
> Owoce pigwowca w okresie dojrzewania wiśni nie są jeszcze wyrośnięte.
A czy konfitury robi sie tylko z wisni? I slyszalas kiedys o takim
skomplikowanym procesie jak suszenie?
--
PRecz
|