Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dobra wódka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dobra wódka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 30


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-16 07:55:34

Temat: Dobra wódka
Od: Stalker <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)

Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
długo robić :-( ) i ...

może coś jeszcze doradzicie?

Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)

P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
(bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)

*smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy

Stalker

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-16 08:13:09

Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
> wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
> koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
> starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie
próbowalismy
>
> Stalker

Golonka na zimno pokrojona w kostkę i polana octem, golonka na gorąco - z
musztardą do piwa.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-16 08:33:12

Temat: Re: Dobra wódka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Stalker pisze:
> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?

Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
flaki;
a śledzie to pies? - wprawdzie nie na ciepło, ale wg mnie niezbędne na
jesiennej imprezie!!!
Jeśli masz rydze, to Ci pyszny przepis podeślę na śledzie z rydzami -
ale to trzeba zrobić 3 dni przed imprezą.
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
> wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
> koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
> starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy

Majeranek - dobry do smalcu też :-)


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-16 08:45:07

Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...

Miałem wspomniec o śledziach po kozacku - trzeba sobie wyszukac w google.
Tyle, że co najmniej trzy dni, no i śledzie nia jakieś moskaliki ale solidne
duze uliki i ze skórą, a nie jakieś filety wymoczki.

Link:
http://wegetarian.com.pl/pl.rec.kuchnia/54007,SLEDZI
E_PO_KOZACKU_II.html

Banują mnie na psychologii, więc tutaj:

Bycie pod Skay'em nie oznacza błysku słońca w oku...

Co mi tam barwy świata
Co mi tam błękit nieba
Jedna mi swieci gwiazda
W moim śnie idziesz lekko
Niby wiatr przez równinę
Słońca blask pod powieką
To ty...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-16 08:48:24

Temat: Re: Dobra wódka
Od: Stalker <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;

Zapisane

> flaki;

Jak juz nacisnąłem "Maila ślij" przy moim poscie, to mi sie flaczki
przypomniały :-)

> a śledzie to pies? - wprawdzie nie na ciepło, ale wg mnie niezbędne na
> jesiennej imprezie!!!
> Jeśli masz rydze, to Ci pyszny przepis podeślę na śledzie z rydzami -
> ale to trzeba zrobić 3 dni przed imprezą.

Ja śledzie uwielbiam w każdej postaci, ale do wódeczki lubię rolmopsy w
occie i nie wiem czy by pasowały do tego całego ciepłego tłuszczyku :-\
Rydzy nie mam, ale przepis możesz dać, jak sie spodoba, to pójdę rydza
szukać :-)

Stalker

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-16 08:52:11

Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:ff1u70$gb8$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Ja śledzie uwielbiam w każdej postaci, ale do wódeczki lubię rolmopsy w
> occie i nie wiem czy by pasowały do tego całego ciepłego tłuszczyku :-\

Quod libet - każdemu porcja - na półmisku - dla tych, którzy lubią, reszta
będzie stratna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-16 09:00:53

Temat: Re: Dobra wódka
Od: "wolim" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał

> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)

Dobre, tłuste szaszłyki.
Gołąbki, ale zapiekane w piekarniku - bez sosu.
Pieczony karczek.
Biała kiełbasa pieczona z chrzanem.
Na zimno - zimne nóżki lub, w wersji soft, galareta z kurczaka.
Salceson włoski - z chrzanem koniecznie.
Śledzie w oleju z cebulą.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-16 09:07:26

Temat: Re: Dobra wódka
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Stalker wrote:

(...)
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)

Kołduny. Może one niezupełnie polskie, ale prawie i z zmrożona wódką
bardzo się zgadzają.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-16 09:20:48

Temat: Re: Dobra wódka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

> Bycie pod Skay'em nie oznacza błysku słońca w oku...
>
> Co mi tam barwy świata
> Co mi tam błękit nieba
> Jedna mi swieci gwiazda
> W moim śnie idziesz lekko
> Niby wiatr przez równinę
> Słońca blask pod powieką
> To ty...

O kuchnia...
:-)


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-16 09:30:53

Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Stalker pisze:
>> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
>> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
>> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>>
>> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
>> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
>> długo robić :-( ) i ...
>>
>> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;

Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?

I takie małe... w jakiej temp. się to piecze, aby było najlepsze? Ciągle mam
wątpliwości przy samodzielnej produkcji mięsiwa.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

POTRENUJMY RAZEM...
Przechowywanie zielonej chilli
Garnki Silga za 3500 zl komplet - warto?
OBIAD
jak przygotowac?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »