« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-16 07:55:34
Temat: Dobra wódkaTak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
długo robić :-( ) i ...
może coś jeszcze doradzicie?
Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
(bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
*smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-16 08:13:09
Temat: Re: Dobra wódka
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
> wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
> koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
> starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie
próbowalismy
>
> Stalker
Golonka na zimno pokrojona w kostkę i polana octem, golonka na gorąco - z
musztardą do piwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-16 08:33:12
Temat: Re: Dobra wódkaStalker pisze:
> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
flaki;
a śledzie to pies? - wprawdzie nie na ciepło, ale wg mnie niezbędne na
jesiennej imprezie!!!
Jeśli masz rydze, to Ci pyszny przepis podeślę na śledzie z rydzami -
ale to trzeba zrobić 3 dni przed imprezą.
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
> wsio. Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
> koniec topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić
> starte jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
Majeranek - dobry do smalcu też :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-16 08:45:07
Temat: Re: Dobra wódka
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...
Miałem wspomniec o śledziach po kozacku - trzeba sobie wyszukac w google.
Tyle, że co najmniej trzy dni, no i śledzie nia jakieś moskaliki ale solidne
duze uliki i ze skórą, a nie jakieś filety wymoczki.
Link:
http://wegetarian.com.pl/pl.rec.kuchnia/54007,SLEDZI
E_PO_KOZACKU_II.html
Banują mnie na psychologii, więc tutaj:
Bycie pod Skay'em nie oznacza błysku słońca w oku...
Co mi tam barwy świata
Co mi tam błękit nieba
Jedna mi swieci gwiazda
W moim śnie idziesz lekko
Niby wiatr przez równinę
Słońca blask pod powieką
To ty...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-16 08:48:24
Temat: Re: Dobra wódkaIkselka pisze:
> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
Zapisane
> flaki;
Jak juz nacisnąłem "Maila ślij" przy moim poscie, to mi sie flaczki
przypomniały :-)
> a śledzie to pies? - wprawdzie nie na ciepło, ale wg mnie niezbędne na
> jesiennej imprezie!!!
> Jeśli masz rydze, to Ci pyszny przepis podeślę na śledzie z rydzami -
> ale to trzeba zrobić 3 dni przed imprezą.
Ja śledzie uwielbiam w każdej postaci, ale do wódeczki lubię rolmopsy w
occie i nie wiem czy by pasowały do tego całego ciepłego tłuszczyku :-\
Rydzy nie mam, ale przepis możesz dać, jak sie spodoba, to pójdę rydza
szukać :-)
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-16 08:52:11
Temat: Re: Dobra wódka
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:ff1u70$gb8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja śledzie uwielbiam w każdej postaci, ale do wódeczki lubię rolmopsy w
> occie i nie wiem czy by pasowały do tego całego ciepłego tłuszczyku :-\
Quod libet - każdemu porcja - na półmisku - dla tych, którzy lubią, reszta
będzie stratna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-16 09:00:53
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
Dobre, tłuste szaszłyki.
Gołąbki, ale zapiekane w piekarniku - bez sosu.
Pieczony karczek.
Biała kiełbasa pieczona z chrzanem.
Na zimno - zimne nóżki lub, w wersji soft, galareta z kurczaka.
Salceson włoski - z chrzanem koniecznie.
Śledzie w oleju z cebulą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-16 09:07:26
Temat: Re: Dobra wódkaStalker wrote:
(...)
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
Kołduny. Może one niezupełnie polskie, ale prawie i z zmrożona wódką
bardzo się zgadzają.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-16 09:20:48
Temat: Re: Dobra wódkaPanslavista pisze:
> Bycie pod Skay'em nie oznacza błysku słońca w oku...
>
> Co mi tam barwy świata
> Co mi tam błękit nieba
> Jedna mi swieci gwiazda
> W moim śnie idziesz lekko
> Niby wiatr przez równinę
> Słońca blask pod powieką
> To ty...
O kuchnia...
:-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-16 09:30:53
Temat: Re: Dobra wódkaUżytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Stalker pisze:
>> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
>> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
>> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>>
>> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
>> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
>> długo robić :-( ) i ...
>>
>> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?
I takie małe... w jakiej temp. się to piecze, aby było najlepsze? Ciągle mam
wątpliwości przy samodzielnej produkcji mięsiwa.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |