« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-15 08:12:46
Temat: jak przygotowac?2 pytanka:
1. jak przygotowac omlet? (widzialem rozne pzepisy, jednak chodzi mi o jeden
wyprobowany, sprawdzony i niezawodny)
W dniu wczorajszym Maklowicz przygotowywal, ale zapomnialem zanotowac
skladniki
wiem ze byla tam piana z 2-ch ubitych bialek + 2 zoltka + ... i tu wlasnie
nie pamietam co...
2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-15 08:37:58
Temat: Re: jak przygotowac?Misiek pisze:
> W dniu wczorajszym Maklowicz przygotowywal, ale zapomnialem zanotowac
> skladniki
> wiem ze byla tam piana z 2-ch ubitych bialek + 2 zoltka + ... i tu
> wlasnie nie pamietam co...
Nie wiem, co Makłowicz, ale normalny dobry omlet polega na usmażeniu na
maśle dobrze ubitych jajek lekko posolonych lub z dodatkiem odrobinki
cukru, jeśli ma być na słodko.
Można dodać odrobinę mąki, wtedy jest to omlet polski.
> 2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
> Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
Zwyczajnie (jajka, mleko, woda, mąka, sól), ale pół godziny wcześniej.
Wtedy mąka napęcznieje, a naleśniki smażą się bardzo dobrze.
Ciasto po odstaniu ma mieć gęstość dobrej śmietany.
Jeśli do ciasta dodasz odrobinkę stopionego masła lub dobrego oleju
(oliwa nadaje zapach), nie musisz smarować patelni.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-15 09:38:38
Temat: Re: jak przygotowac?
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fev8t4$a3f$1@inews.gazeta.pl...
> Misiek pisze:
>
> > W dniu wczorajszym Maklowicz przygotowywal, ale zapomnialem zanotowac
> > skladniki
> > wiem ze byla tam piana z 2-ch ubitych bialek + 2 zoltka + ... i tu
> > wlasnie nie pamietam co...
>
> Nie wiem, co Makłowicz, ale normalny dobry omlet polega na usmażeniu na
> maśle dobrze ubitych jajek lekko posolonych lub z dodatkiem odrobinki
> cukru, jeśli ma być na słodko.
> Można dodać odrobinę mąki, wtedy jest to omlet polski.
>
Mikser sie przydaje :))
mozna wtedy dobrze ubic te jaja coby bardziej puszysty wyszedł...no i
oczywiście potem trzeba pilnowac zeby sie to odpowiednio scieło i kombunowac
czy przewracac to na drugą strone czy nie..warianty sa rózniste :))
> > 2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
> > Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
>
> Zwyczajnie (jajka, mleko, woda, mąka, sól), ale pół godziny wcześniej.
> Wtedy mąka napęcznieje, a naleśniki smażą się bardzo dobrze.
> Ciasto po odstaniu ma mieć gęstość dobrej śmietany.
> Jeśli do ciasta dodasz odrobinkę stopionego masła lub dobrego oleju
> (oliwa nadaje zapach), nie musisz smarować patelni.
> --
woda w przepisie moze zastapic mleko..ale i można sie bez wody
obyć...oczywiscie mozna uzyć wody gazowanej wtedy naleśniki piszyste sie
robia...a i zamiast wody jak sie piwa uzyje ....mniam mniam...zreszta rodzaj
ciasta zalezy od nadzienia..czy na słodko czy na słono czy jak tam ma być
:))..
a i jak sie jajko rozdzieli i zółtko sie doda do ciasta od razu a białko
ubije to wychodzą nalesniki biszkoptowe :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-15 10:35:15
Temat: Re: jak przygotowac?
> 2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
> Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
>
Poproszę o wyjaśnienie co oznacza sformułowanie "dobre ciasto naleśnikowe",
bo u mnie ilu domowników tyle definicji dobrego ciasta naleśnikowego
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-16 11:26:39
Temat: Re: jak przygotowac?Użytkownik "Misiek"
> W dniu wczorajszym Maklowicz przygotowywal, ale zapomnialem zanotowac
> skladniki
> wiem ze byla tam piana z 2-ch ubitych bialek + 2 zoltka + ... i tu
> wlasnie nie pamietam co...
> 2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
> Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
Nie wiem, czy to wg Makłowicza, ale u mnie sie robi tak:
łyżka mąki, łyżka mleka, żołtko- utrzeć i do tego ubite białko
ponoć to nie omlet:-) ale u mnie funkcjonuje jako omlet z powodzeniem :)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-18 21:41:47
Temat: Re: jak przygotowac?
> 1. Jak przygotowa omlet?
Nie sztuka jest w sk adnikach a w sposobie sma enia.
Jak na dwie osoby to najlepiej ubi 3 jajka ze szczypt soli i pieprzu
na lekk piank , ale nie tak jak na biszkopt. Na mocn rozgrzan
patelni doda tluszczu (najlepiej klarowane mas o) i wla mas .
Gdy lekko si zetnie to drewnian opatk lekko poprzerywac ci t od
spodu warstw tak by kolejne porcje masy mog y tam wp yn i sci
si . Gdy ok 3/4 bedzie ju ci te na gór na reszt piany k adziesz
ulubione sk adniki (pomidory, swie e zio a, ser, d em) patelnie
przechylasz i opatk sk adasz jeszcze nie do konca ci tego omleta na
pó . Trzymasz go jeszcze chwile na ogniu i ze lizgujesz si go z
patelni. Gotowe!!
B dzie adnie przyrumieniony z zewn trz oraz delikatny, puszysty w
rodku.
Takie lubie najbardziej.
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-18 21:51:28
Temat: Re: jak przygotowac?
> 2. jak zrobic dobre - powtarzam- dobre ciasto nalesnikowe ?
> Prosze jedynie o sprawdzone przepisy
Kazdy ma jakis swoj sprawdzony przepis.
Dla mnie dobre znaczy czesto tradycyjne - w tym wypadku jajko, maka,
mleko, olej, sol.
Napewno nie woda, Napewno nie jedno jajko na 1 litr mleka.
5-6 jajek na litr mleka, 2 yzki oleju, 2 szczypty soli i maka (bedzie
tak kolo 300-380 g)
Wymieszac ale nie szybko obrotowym mikserem, najlepiej rozg i
odstawic na 20-30 min.
Reszta zalezy juz tylko od farszu :)
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |