| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-16 06:47:04
Temat: Domowy GyrosWitam wszystkich w nowym roku.
Jak mam chęć na jedzonko z kuchni greckiej a nie chce mi sie nigdzie
ruszać to robię cos takiego jak gyros z ryżem i tzatzikami.
A oto i on (na dwie osoby):
20 dkg wieprzowiny (najlepszy jest karczek), baraniny lub wołowiny
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
15 dkg świerzego ogórka,
2-3 ząbki czosnku,
szklanka gęstego jogurtu naturalnego (Bakomy),
2 łyżki oleju, sól i pieprz.
1 szkl.ryżu
Mięso pokroić w plastry, a następnie w cieniutkie paseczki. Przełożyć
do miski wsypać zioła prowansalskie, paprykę, olej i odstawić do
lodówki na 1 godz. Zabejcowane mięso przełożyć na patelnię teflonową
i smażyć na dość ostrym gazie aż się zrumieni wg upodobań kulinarnych.
Ogórek potarkować na tarce jarzynowej razem ze skórką i odcisnąć
nadmiar soku. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i jogurt,
wymieszać i odstawić na pół godziny "do przegryzienia się".
Ryż ugotować na sypko, rozdzielić na talerze, dodać mięso i sosik.
Z wierzchu można dorzucić kilka cienkich krążków cebuli.
Życzę smacznego.
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
Wywiady z gwiazdami ekranu, wywiady z ludzmi filmu...
http://film.interia.pl/id/wywiad/arch/www/wywiad/go
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-16 23:01:58
Temat: Re: Domowy Gyros
Użytkownik "Marychna" <c...@p...interia.pl> napisał w
wiadomości news:3C453045.8757.7E8C9@localhost...
> Witam wszystkich w nowym roku.
>
> Jak mam chęć na jedzonko z kuchni greckiej a nie chce mi sie
nigdzie
> ruszać to robię cos takiego jak gyros z ryżem i tzatzikami.
> A oto i on (na dwie osoby):
> 20 dkg wieprzowiny (najlepszy jest karczek), baraniny lub
wołowiny
> łyżeczka ziół prowansalskich,
> łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
> 15 dkg świerzego ogórka,
> 2-3 ząbki czosnku,
> szklanka gęstego jogurtu naturalnego (Bakomy),
> 2 łyżki oleju, sól i pieprz.
>
> 1 szkl.ryżu
> Mięso pokroić w plastry, a następnie w cieniutkie paseczki.
Przełożyć
> do miski wsypać zioła prowansalskie, paprykę, olej i odstawić do
> lodówki na 1 godz. Zabejcowane mięso przełożyć na patelnię
teflonową
> i smażyć na dość ostrym gazie aż się zrumieni wg upodobań
kulinarnych.
>
> Ogórek potarkować na tarce jarzynowej razem ze skórką i odcisnąć
> nadmiar soku. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i jogurt,
> wymieszać i odstawić na pół godziny "do przegryzienia się".
>
> Ryż ugotować na sypko, rozdzielić na talerze, dodać mięso i
sosik.
> Z wierzchu można dorzucić kilka cienkich krążków cebuli.
>
> Życzę smacznego.
>
> Marychna
>
A racuchy to ty umiesz zrobić !??
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |