Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.uroda
Subject: Re: Drożdze
Date: Tue, 8 Oct 2002 09:11:01 +0200
Organization: Q
Lines: 60
Message-ID: <2...@2...17.138.62>
References: <anc7dq$9vt$1@absinth.dialog.net.pl> <ancgco$mi7$1@news.onet.pl>
<3...@2...17.138.62>
<E...@j...jasien.net>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1034057263 25996 213.17.138.62 (8 Oct 2002 06:07:43
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Oct 2002 06:07:43 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.uroda:8956
Ukryj nagłówki
>Hmmm... A ja słyszałam, że takie niezabite drożdże mogą wywołać
>drożdżycę.
A ja w dzieciństwie słyszałem że jedzenie zielonych jabłek wywołuje
'zielonkę' (odmianę 'czerwonki')
;-)))
> I to jakąś wewnętrzną, poważną, układu pokarmowego na
>przykład.
**********
Drożdżyca skóry i błon śluzowych, zmiany chorobowe skóry, paznokci i
błon śluzowych wywołane zakażeniem Candida albicans. Są to
najczęściej:
1) na skórze - wyprzenie drożdżakowe,
2) kandydoza paznokci i wałów paznokciowych,
3) na błonach śluzowych (pleśniawki, zapalenie drożdżakowe sromu).
Inne postacie są rzadsze. Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi kandydozy
jest cukrzyca, każdy stan obniżonej odporności organizmu (leczenie
immunosupresyjne, w terapii przeciwnowotworowej, AIDS)
**********
różne są rodzaje drożdzy - piekarnicze to (szczepy Saccharomyces
cerevisiae). Jak widzisz trochę inne niż te wyżej.
Gdyby to czego się boisz było prawdą to 90% Polaków było by chorych bo
od kilkudziesięciu lat produkowane chleby są niedopieczone (nie zabite
drożdże - co 'czuć' na drugi dzień).
Jedyne 'efekty uboczne', które mogą wystąpić to zmiana flory
bakteryjnej jelit - ponieważ jednak środowisko w żołądku jest dosyć
brutalne to i długo tam nie pożyją - co nawyżej umożliwiaja (przez
zagłodzenie najsłabszych) odnowienie flory bakteryjnej.
>Tym bardziej, że Ty piszesz o tym, żeby drożdże zalewać ciepłą
>wodą,
Wyłącznie!!! 'BĄBELKI' oraz rozpuszczenie.
>a nie wrzątkiem.
Wrzątek oprócz zabicia drożdży (i niszczysz ich podstawowe zadanie -
produkcję tego co lubisz i CO JEST CI POTRZEBNE) to jeszcze niszczy
witaminy.
> Ja - o dziwo - lubię smak drożdży, często dla
>przyjemności a nie tylko dla zdrowia przyrządzałam sobie napój
drożdżowy
>na mleku. Ale jak poczytałam o tych drożdżycach, to przerzuciłam się
na
>tabletki (też drożdże).
Nie!! - Wyciąg z drożdży.
> I nie da się ukryć - efekty są widoczne.
Byłyby bardziej widoczne przy drożdzach.
Pozdrawiam
Qwax
|