Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Filet z indyka.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Filet z indyka.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-02 19:54:23

Temat: Filet z indyka.
Od: analog <a...@u...op.peel> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Pytanie banalne (dla większości).
Jak dobrze przyrządzić (upiec lub usmażyć) filet z kurczaka
by był miękki i soczysty, a nie suchy i twardy.
Sam filet, bez nadziewania go boczkiem itp (jak ktoś mi
wcześniej zaproponował).
--
AN

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-02 20:05:45

Temat: Re: Filet z indyka.
Od: Felinity <f...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

W piękny wiosenny poranek dnia Sat, 02 Jun 2007 21:54:23 +0200, istota
zwiewna znana jako analog napisała:

> Witam!
> Pytanie banalne (dla większości).
> Jak dobrze przyrządzić (upiec lub usmażyć) filet z kurczaka by był
> miękki i soczysty, a nie suchy i twardy. Sam filet, bez nadziewania go
> boczkiem itp (jak ktoś mi wcześniej zaproponował).

Na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu - i nie smażyć za
długo. Można też pod przykryciem zapiec w piekarniku - na ostatnie parę
minut zdjąć pokrywkę/zdjąć folię, żeby /kuciaka/ przyrumienić.

Fel pozdrawia

--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fous :) \\\\\\\\\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-02 23:42:29

Temat: Re: Filet z indyka.
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

analog wrote:
> filet z kurczaka

Indyk i kurczak to niby to samo, ale troche cos innego :)



Danie podpatrzone w restauracji Aldo's w Santa Barbara:

Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz

Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.

Piers indycza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w
mace-jajku-mace. Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az
zlote po obu stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az
zacznie skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok
z cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.

Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

CZARNUSZKA - SWIETE ZIELE
KSIEZNICZKA ARYJKA
Czeresnie
Patelnie tytanowe
Jak sprawic winniczki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »