| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-10 09:58:09
Temat: Filet z indyka w sosie tymiankowymJuz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie. Jest
to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Skladniki:
filet z indyka, ok. 1kg
oliwa z oliwek
slodka smietanka, ca.100ml
kieliszek bialego wina (chardonnay najlepiej)
zabek czosnku
lyzka siekanego tymianku, suszony tez bardzo dobrze sie nadaje
sol, pieprz, vegeta
maka krupczatka do obtaczania miesa
Mieso kroimy w kostke lub paseczki - co kto lubi. obtaczamy w mace i
obsmazamy na oliwie. Gdy zrobi sie biale z lekko zrumienionym wierzchem
zlewamy czesc oliwy by nie bylo za tluste, dolewamy pol filizanki wody z
lyzeczka do kawy vegety, zmiazdzony czosnek i dusimy pod przykryciem na dosc
duzym ogniu. Gdy mieso jest juz miekkie (to trwa pare minut); wlewamy wino i
smietanke, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze minutke juz na malutkim
ogienku. Sos ma byc srednio gesty. Podajemy z ryzem pietruszkowym.
Ryz gotujemy na sypko, mieszamy z lyzeczka masla i posiekana bardzo drobno
natka pietruszki.
Podajemy z zielona salata z wloskim dressingiem, popijamy chardonnay.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-10 10:19:09
Temat: Re: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ni2jh$d79$...@n...tpi.pl...
> Juz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie.
Jest
> to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Potwierdzam, to danie jest pyszne i aromatyczne. Robie je co prawda troche
inaczej, dodaje piwa do sosu, a zamiast kroic w paski robie male, zgrabne
kotleciki
I w moim przepisie w sosie plywaja paseczki papryki
tymianku suszonego daje pol lyzeczki, bo ma bardzo intensywny aromat
A jak to danie smakuje z ryzem, mowie Wam
Naprawde warto zrobic;
Pozdrawiam
Wkn
ps Jak chcecie porownac przepisy, to moj jest na stronie,
www.gotowanie.wkl.pl
nie chce mi sie pisac dokladnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 12:49:38
Temat: Re: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ni40q$n5b$...@n...tpi.pl...
> ciach<
> tymianku suszonego daje pol lyzeczki, bo ma bardzo intensywny aromat
>ciach<
No pewnie! Walnelam sie bo cala lyzke to swiezego. suszonego najwyzej
lyzeczke. Nastepnym razem sprobuje po Twojemu!
Moja wersja "b" jest z pieczarkami.
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |