Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Filet z indyka w sosie tymiankowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Filet z indyka w sosie tymiankowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-10 09:58:09

Temat: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Juz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie. Jest
to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Skladniki:
filet z indyka, ok. 1kg
oliwa z oliwek
slodka smietanka, ca.100ml
kieliszek bialego wina (chardonnay najlepiej)
zabek czosnku
lyzka siekanego tymianku, suszony tez bardzo dobrze sie nadaje
sol, pieprz, vegeta
maka krupczatka do obtaczania miesa

Mieso kroimy w kostke lub paseczki - co kto lubi. obtaczamy w mace i
obsmazamy na oliwie. Gdy zrobi sie biale z lekko zrumienionym wierzchem
zlewamy czesc oliwy by nie bylo za tluste, dolewamy pol filizanki wody z
lyzeczka do kawy vegety, zmiazdzony czosnek i dusimy pod przykryciem na dosc
duzym ogniu. Gdy mieso jest juz miekkie (to trwa pare minut); wlewamy wino i
smietanke, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze minutke juz na malutkim
ogienku. Sos ma byc srednio gesty. Podajemy z ryzem pietruszkowym.
Ryz gotujemy na sypko, mieszamy z lyzeczka masla i posiekana bardzo drobno
natka pietruszki.
Podajemy z zielona salata z wloskim dressingiem, popijamy chardonnay.

Agata Solon, naturalna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-10 10:19:09

Temat: Re: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ni2jh$d79$...@n...tpi.pl...
> Juz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie.
Jest
> to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.


Potwierdzam, to danie jest pyszne i aromatyczne. Robie je co prawda troche
inaczej, dodaje piwa do sosu, a zamiast kroic w paski robie male, zgrabne
kotleciki
I w moim przepisie w sosie plywaja paseczki papryki
tymianku suszonego daje pol lyzeczki, bo ma bardzo intensywny aromat
A jak to danie smakuje z ryzem, mowie Wam
Naprawde warto zrobic;


Pozdrawiam
Wkn

ps Jak chcecie porownac przepisy, to moj jest na stronie,
www.gotowanie.wkl.pl
nie chce mi sie pisac dokladnie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 12:49:38

Temat: Re: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ni40q$n5b$...@n...tpi.pl...
> ciach<
> tymianku suszonego daje pol lyzeczki, bo ma bardzo intensywny aromat
>ciach<
No pewnie! Walnelam sie bo cala lyzke to swiezego. suszonego najwyzej
lyzeczke. Nastepnym razem sprobuje po Twojemu!
Moja wersja "b" jest z pieczarkami.

Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Temat poniekad kuchenny
wróciłem z Wilna
Ryby
bimber(ek)
Wolowina pieczona 12 godzin

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »