Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Date: Mon, 10 Sep 2001 11:58:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <9ni2jh$d79$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc32.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000115633 13545 213.76.98.32 (10 Sep 2001 09:53:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2001 09:53:53 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67323
Ukryj nagłówki
Juz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie. Jest
to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Skladniki:
filet z indyka, ok. 1kg
oliwa z oliwek
slodka smietanka, ca.100ml
kieliszek bialego wina (chardonnay najlepiej)
zabek czosnku
lyzka siekanego tymianku, suszony tez bardzo dobrze sie nadaje
sol, pieprz, vegeta
maka krupczatka do obtaczania miesa
Mieso kroimy w kostke lub paseczki - co kto lubi. obtaczamy w mace i
obsmazamy na oliwie. Gdy zrobi sie biale z lekko zrumienionym wierzchem
zlewamy czesc oliwy by nie bylo za tluste, dolewamy pol filizanki wody z
lyzeczka do kawy vegety, zmiazdzony czosnek i dusimy pod przykryciem na dosc
duzym ogniu. Gdy mieso jest juz miekkie (to trwa pare minut); wlewamy wino i
smietanke, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze minutke juz na malutkim
ogienku. Sos ma byc srednio gesty. Podajemy z ryzem pietruszkowym.
Ryz gotujemy na sypko, mieszamy z lyzeczka masla i posiekana bardzo drobno
natka pietruszki.
Podajemy z zielona salata z wloskim dressingiem, popijamy chardonnay.
Agata Solon, naturalna
|