Data: 2001-09-10 09:58:09
Temat: Filet z indyka w sosie tymiankowym
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juz dawno sie nie udzielalam przepisowo, wiec naprawiam to zaniedbanie. Jest
to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Skladniki:
filet z indyka, ok. 1kg
oliwa z oliwek
slodka smietanka, ca.100ml
kieliszek bialego wina (chardonnay najlepiej)
zabek czosnku
lyzka siekanego tymianku, suszony tez bardzo dobrze sie nadaje
sol, pieprz, vegeta
maka krupczatka do obtaczania miesa
Mieso kroimy w kostke lub paseczki - co kto lubi. obtaczamy w mace i
obsmazamy na oliwie. Gdy zrobi sie biale z lekko zrumienionym wierzchem
zlewamy czesc oliwy by nie bylo za tluste, dolewamy pol filizanki wody z
lyzeczka do kawy vegety, zmiazdzony czosnek i dusimy pod przykryciem na dosc
duzym ogniu. Gdy mieso jest juz miekkie (to trwa pare minut); wlewamy wino i
smietanke, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze minutke juz na malutkim
ogienku. Sos ma byc srednio gesty. Podajemy z ryzem pietruszkowym.
Ryz gotujemy na sypko, mieszamy z lyzeczka masla i posiekana bardzo drobno
natka pietruszki.
Podajemy z zielona salata z wloskim dressingiem, popijamy chardonnay.
Agata Solon, naturalna
|