Data: 2002-11-11 10:20:51
Temat: Re: Forum MM
Od: "Jacen" <j...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Sprawa wydaje mi sie dalej podejrzana. Zawsze sadzilem, ze IG wlasnie
posiada w sobie informacje o ilosci zlych lub dobrych weglowodanow i
pokazuje "koncowy skutek". Z wyjasnienia Gosi wynikalo by jednak, ze
analizowanie IG mozna by w ogole pominac bo i tak potrzebujemy jeszcze
informacji o ilosci weglowodanow.
Ilosci weglowodanow w porcji i ich oddzialywania nie mozna rozdzielic -
czyli powinien nas interesowac tylko ladunek glikemiczny. A IG jest
parametrrem, ktory moze zainteresowac co najwyrzej teoretykow dietetyki ;-)
a nie praktykow.
To mozna jesc arbuza czy nie?
Pozdrawiam smacznie,
Jacen odchudzony
"Gosia" <i...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:B9F16313.170EF%ithilhin@gazeta.pl...
> in article aqg6sn$3tt$...@n...tpi.pl, Saman_tha at s...@p...fm
wrote
> on 8/11/02 12:16:
>
> >>
> >> bo to ie liczy tak:
> >>
> >> wzór:
> >>
> >> ŁG = IG / 100 * (zawartość węglowodanów w gramach w porcji produktu)
> >>
> >> przykład dla arbuza:
> >>
> >> IG = 72
> >> porcja 120 gramowa zawiera 6 gramów węglowodanów
> >> czyli ŁG arbuza jest cłkiem niski 72/100*6=4.32
> >> (4 w zaokrągleniu)
> >>
> > :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
((((
> > to ja dalej nie wiem o co chodzi :(((((((((
> >
> > mamy sie sugerowac IG tak? :)
> > to po co mi ŁG?? jaka informacje mi daje?
> >
> > czy jedzac 120g arbuza czy 1kg to i tak IG mam 72? czy nie?
> > ja juz calkiem zglupialam :(
> >
> > Saman_tha oglupiala :(
> >
> >
>
>
> to ja Ci tak orientacyjnie przetlumacze co twierdzi mendosa (jak wiemy, to
> przez niego ta Nutella):
>
> Ładunek glikemiczny (ŁG) to stosunkowo nowy sposób szacowania wpływu
> konsumpcji węglowodanów. Bazuje na IG, jednak daje szerszy obraz niż sam
IG.
> Indeks glikemiczny pokazuje tylko jak szybko określony węglowodan zmieni
się
> w organizmie w cukier, nie pokazuje jednak ile węglowodanów jest w jednej
> porcji danego produktu. Potrzeba tyvh dwóch informacji, żeby dokładnie
> ustalić wpływ posiłku na pozim cukru we krwi. To jest właśnie rola ładunku
> glikemicznego. Przykładowo, węglowodany w arbuzie mają wysoki IG, ale nie
> jest ich dużo więc ładynek glikemiczny arbuza jest stosunkow niski. ŁG 20
> lub więcej jest określany jako wysoki, ŁG pomiędzy 11 a 19 jako średni, a
ŁG
> 10 lub mniej jako niski.
> Produkty o niskim IG niezmiennie mają niski ŁG, podczas gdy produkty o
> średnim lub wysokim IG mogą mieć zarówno bardzo niski lub bardzo wysoki ŁG
> (w zależności od produktu). Dlatego, można obniżać ŁG swojej diety
> wykluczając produkty o równocześnie wysokim IG i wysokiej zawartości
> węglowodanów (wysokim ŁG)
>
>
> tyle wiem co przeczytalam
>
> ale podrawiam
>
> --
> *gosia*
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|