| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-19 20:58:42
Temat: Help !!! (Christmas cookies)Hej
W jendym z konspektow do lekcji o Swietach Bozego Narodzenia znalazlam
przepis na Christmas cookies. Problem polega na tym, ze pojawia sie tam
nazwa pewnego produktu: "white corn syrup".
Co to takiego jest? Jak to przetlumaczyc dzieciom? A moze da sie to czyms
innym zastapic? Bardzo prosze o pomoc.
A oto przepis w calosci:
2 cups sugar
1/2 cup water
1/2 cup white corn syrup
1 egg white stiffly beaten
1 teaspoon vanilla
1/2 cup broken nut meats (optional)
pinch of salt
food coloring (optional)
Beat the egg white in a large bowl and set aside.
In a saucepan, boil the sugar, water and syrup
while stirring gently. The mixture is done at 235
degrees or if it forms a soft ball when a tablespoon
full is dropped into cold water. Pour the
mixture over the beaten egg white, beating continually.
Add vanilla, nuts and a pinch of salt. Add a few drops
of red or green food coloring if desired.
Beat this mixture until it is almost hard, then drop by
the teaspoonful onto waxed paper.
*** ^KIKI^ ***
Gosia Ceglinska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-19 21:07:50
Temat: Re: Help !!! (Christmas cookies)
> W jendym z konspektow do lekcji o Swietach Bozego Narodzenia znalazlam
> przepis na Christmas cookies. Problem polega na tym, ze pojawia sie tam
> nazwa pewnego produktu: "white corn syrup".
> Co to takiego jest? Jak to przetlumaczyc dzieciom? A moze da sie to czyms
> innym zastapic? Bardzo prosze o pomoc.
> A oto przepis w calosci:
> 2 cups sugar
> 1/2 cup water
> 1/2 cup white corn syrup
> 1 egg white stiffly beaten
> 1 teaspoon vanilla
> 1/2 cup broken nut meats (optional)
> pinch of salt
> food coloring (optional)
>
> Beat the egg white in a large bowl and set aside.
> In a saucepan, boil the sugar, water and syrup
> while stirring gently. The mixture is done at 235
> degrees or if it forms a soft ball when a tablespoon
> full is dropped into cold water. Pour the
> mixture over the beaten egg white, beating continually.
> Add vanilla, nuts and a pinch of salt. Add a few drops
> of red or green food coloring if desired.
> Beat this mixture until it is almost hard, then drop by
> the teaspoonful onto waxed paper.
zajrzyj tu:
http://www.orst.edu/food-resource/sugar/corn.html
może jakąś mieszanką zastąpić? Cukier gronowy i jeszcze coś? Skład White
Corn Sirup przypomina skład miodu sztucznego (to w końcu prawie to samo)
tylko jest bardziej płynny.
Aha, nie zapomnij przeliczyć stopni!!!! Tu masz Fareinheity, na nasze
będzie to około 100 stopni (to trochę więcej, 100C == 212F, no to 110 C
damy ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 23:16:32
Temat: Re: Help !!! (Christmas cookies)
waldemar z domu wrote:
> Aha, nie zapomnij przeliczyć stopni!!!! Tu masz Fareinheity, na nasze
> będzie to około 100 stopni (to trochę więcej, 100C == 212F, no to 110 C
> damy ;-))
>
> Waldek
Na przyszlosc, zeby bylo wam latwiej podam przelicznik:
Gdy masz Farenheity, a chcesz Celsjusze odejmij 32, podziel przez 9 i pomnoz
przez 5
Gdy masz Celsjusze, a chcesz Farenhejty, podziel przez 5, pomnoz przez 9 i
dodaj 32.
Czyli 235F wspomniane w tym przepisie to 113C.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |