Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Hmmm jak zrobić??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Hmmm jak zrobić??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-01 19:54:15

Temat: Hmmm jak zrobić??
Od: "Elma" <e...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie!
Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
drobiową??

Z góry dziękuję za propozycje, pozdrawiam

Elma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-01 20:08:58

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "pamana" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??
>
>ja robie klasycznie ,czyli krojenie na małe kawałki ,mycie ,odciecie jakis
żyłek itp. obtaczam w mące i na tłuszcz na patelnie ,obsmażam ,dorzucam pod
koniec cebulke ,troche obsmazyc.
podaje z ziemniaczkami i ogórkiem plus sól -oczywiscie.
p.>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-01 20:57:38

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "m." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Elma" <e...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cc1q5b$klt$1@io.pol-net.com.pl...
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??

Ja robię też taką zwykłą, smażoną a jak mam ochotę na coś innego to smażę,
ale z dodatkami.
Najpierw cebulka - drobno dosyćpokrojona, później pieczarki w plasterkach -
podsmażyć. Dorzucić wątróbkę. Smażyć chwilę. Dodać pomidory z puszki bez
skóry, w kawałkach. Poddusić. Doprawić ziołami prowansalskimi, czosnkiem
wyciśniętym, solą i pieprzem. Podawać.
Dodam jeszcze że choć może nie jest to ekonomiczne, ale świetna jest
wątróbka smażona na dobrym maśle, a nie na oleju. No i z tego co wiem, to
solić należy ją pod koniec, bo inaczej twardnieje...

smacznego

m.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-02 10:50:25

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Elma" <e...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cc1q5b$klt$1@io.pol-net.com.pl...
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??
>
Wątróbki w całości panieruję w jajku i bułce i smażę. Dosyć krótko, może być
nawet lekko różowa, bo jak się smaży za długo to twadnieje.
Pozdrówka - Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-02 13:18:54

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "Elma" <e...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dodam jeszcze że choć może nie jest to ekonomiczne, ale świetna jest
> wątróbka smażona na dobrym maśle, a nie na oleju. No i z tego co wiem, to
> solić należy ją pod koniec, bo inaczej twardnieje...
>
A to cenna iformacja nie wiedziałam o tym. Wątróbka w mleku namoczona, więc
pędze upichcić obiadek. Wszystkim dziękuję za rady:)

Elma, której w brzuszku już burczy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-02 14:40:46

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2004-07-01 21:54,Użytkownik Elma ziewnął szeroko i rzekł:

> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??
>
> Z góry dziękuję za propozycje, pozdrawiam
>
> Elma
>
>
Podaję coś, co podłapałam od Makłowicza, a co bije na głowę - ja tak
uważam - wcześniejsze moje wątróbki. Nazywa się to wątróbka po albańsku,
ale niech was nazwa nie zmyli, bo to ponoć przepis turecki.
Potrzebujemy:
kilka ząbków czosnku
świeżą pietruszkę
świeży koperek
kminek
ostrą paprykę (w przepisie była jakaś konkretna o trudnej nazwie, ja
daję pepperoncino)
wątróbkę oczywiście
mąkę i coś, na czym będziemy smażyć, ja daję zwyczajny olej rzepakowy.

Czosnek w plasterki. Ostrą paprykę mieszamy z mąką, a następnie do tej
mieszanki pakujemy wątróbkę i obtaczamy. Siekamy pietruchę, siekamy
koperek (ja daję duuuuuużo). Kminek (tak z łyżeczkę, ale ja daję nieco
więcej) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Dodajemy czosnek i
już po chwili wkładamy do całości obtoczoną w papryce i mące wątróbkę. I
tu uwaga: to się ma smażyć na DUŻYM ogniu i tak, aby w środku wątróbka
była "krwista", a więc krótko. Nie nakrywamy, nie podlewamy wodą, nic z
tych rzeczy. Po chwili pakujemy na patelnię posiekaną zieleninę i
jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Czosnek zawsze brązowieje, ale nie
należy się tym przejmować. Z całością komponuje się dobrze, a goryczka
jakoś ginie.
Odkąd podpatrzyłam ten przepis, robię tylko tak :)

Krusz.

--
Kruszyna

"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-02 14:53:08

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "nutinka" <f...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Robię taką wątróbkę "po grecku":

30 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
2-3 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
natka pietruszki
sól
biały pieprz
1 szklanka rosołu warzywnego (z kostki)
masło z oliwą do smażenia

Cebulę drobno pokroić, warzywa zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć partiami na
patelni, przełożyć do garnka. Zalać gorącym rosołem, dusić, aż będą prawie
miękkie. Doprawić natką, solą i pieprzem.
Wątróbkę oczyścić, pokroić na niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące,
przesmażyć, posolić.
Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć ciasno wątróbki,
przykryć resztą warzyw, nakryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w mocno
nagrzanym piekarniku.
Podawać z ryżem.

http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2188

---------------------

i wątróbkę z owocami:

1/2 kg wątróbek drobiowych
duża cebula
2 słodkie brzoskwinie (mogą być z puszki - 4 połówki)
banan
duże jabłko
kilka łyżek masła
oliwa
łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
1 łyżeczka curry

Wątróbki oczyścić, opłukać, obsuszyć, obtoczyć w mące pszennej. Cebulę pokroić
w duże piórka, jabłko obrać i pokroić na spore kawałki, brzoskwinie na ósemki,
banana na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, przesmażyć wątróbki, posypać solą i
pieprzem, odłożyć.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i owoce, dodać curry, wymieszać i dołożyć
wątróbki.
Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać na patelnię. Dusić 3-4 minuty pod
przykryciem.
Doskonałe z ryżem.

http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2160


Pozdrawiam
Nutinka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-03 08:18:17

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: Evunia <h...@e...day.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 1 Jul 2004 21:54:15 +0200, na pl.rec.kuchnia, Elma napisał(a):

> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??

Wątróbkę opruszyć mąką i kłaść na rozgrzany tłuszcz, usmażyć.
Smażę najpierw bez przykrycia, krótko z obu stron, później przykrywam.
Posolić i popieprzyć dopiero, kiedy będzie gotowa do zdjęcia z ognia.
Na wątróbkę wyłożyć poszatkowane jabłka, koniecznie ze skórką, zmniejszyć
ogień i przykryć, zostawić na ogniu póki jabłka się nie uduszą.
Cebulę pokrojoną w półkrążki, albo krążki, usmażyć (osobno).
Podawać porcje wątróbki z jabłkami i cebulą.
Jest doskonała w smaku i niesamowicie aromatyczna.

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-03 08:48:07

Temat: Re: Hmmm jak zrobić??
Od: "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Elma" <e...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cc1q5b$klt$1@io.pol-net.com.pl...
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??

Wątróbki z Owocami Specjalite de la Mezą - cytat z zamierzchłej
przeszłości:
Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian).


Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szybkie pytanie :)
Nalewka z czarnej porzeczki
pizza z sosem...czekoladowym
jakie przetwory z czerwonej porzeczki
jakie przetwory z czerwonej porzeczki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »