Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Hmmm jak zrobić??
Date: Sat, 3 Jul 2004 10:48:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <cc5s1l$ha5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cc1q5b$klt$1@io.pol-net.com.pl>
NNTP-Posting-Host: zc142.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1088844661 17733 80.53.134.142 (3 Jul 2004 08:51:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 3 Jul 2004 08:51:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206559
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Elma" <e...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cc1q5b$klt$1@io.pol-net.com.pl...
> Witam serdecznie!
> Czy ktoś z grupowiczów mógłby napisać jak przygotować smacznie wątróbkę
> drobiową??
Wątróbki z Owocami Specjalite de la Mezą - cytat z zamierzchłej
przeszłości:
Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian).
Margola
|