Data: 2004-11-27 08:24:22
Temat: Re: Ile można spożywać jaj ?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
jacekplacek w wiadomości news:co8ch8$kd6$1@news.onet.pl pisze:
>> przez kilkadziesiat tysiecy lat jedlismy białko i zóltko ale dopiero
>> kwasniewski uswiadomił nam jak zle czynilismy,ze pownnismy jadać
>> tylkozóltka,a białka zlewać do kanalizacji.ludzkosc zginełaby bez
>> kwasniewskiego
>
> "Jedną z dawno poznanych substancji szkodliwych dla człowieka jest
> awidyna, zawarta w surowym białku jaja, która potrafi unieczynnić
> witaminę H(biotynę), zawartą w żółtku. Wprawdzie gotowanie bądź -
> smażenie niszczy aktywność awidyny, ale nie wiemy na pewno, czy
> wcześniej nie zdążyła narozrabiać.... ... Awidyna jest dobrze znana
> naukowcom od lat..." - str.152, rozdz.18, "Dieta
> niskowęglowodanowa, Lutz, Atkins, Kwaśniewski - fakty i mity". Autor:
> Dr. nauk przyrodniczych Włodzimierz Ponomareno, specjalista w zakresie
> biochemii i fizjologii żywienia, były członek Zarządu Głównego
> Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, itd... itp... Z Kwaśniewskim
> polemizuje, ale nie depta. A przede wszystkim najpierw myśli, potem
> mówi.
Uwazasz, ze nasi przodkowie mieli na wzgledzie fakt zawartosci awidyny w
bialku, mogacej obnizyc wartosc biologiczna zoltka, kiedy udawalo im sie po
dlugich poszukiwaniach namierzyc gniazdo z ptasimi jajami i dobrac sie do
jego zawartosci?
--
Droga Jolu, jak to sie stalo ze stosujesz ZO od miesiaca a nie wiesz nic o
cholestelorze - Krzysztof Czaplicki [KC]
|