| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 13:16:06
Temat: Rogale swietomarcinskieJako ze pisze prace magisterska, calymi dniami po pracy siedze w
Jagiellonce, czytajac przedwojenne gazety. W piatek zupelnie przypadkiem
natknelam sie na przepis na rogale swietomarcinskie w "Kurierze
Poznanskim" z 1935 roku. Przepis ten pochodzil z pokazu pieczenia w/w w
szkole handlowej i przemyslowej zenskiej. Jesli jest ktos
zainteresowany, moge przepis wklepac (ale dopiero jutro).
Pozdrawiam
Maria (mól gazetowy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 13:24:26
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie
> natknelam sie na przepis na rogale swietomarcinskie w "Kurierze
> Poznanskim" z 1935 roku. Przepis ten pochodzil z pokazu pieczenia w/w w
> szkole handlowej i przemyslowej zenskiej. Jesli jest ktos
> zainteresowany, moge przepis wklepac (ale dopiero jutro).
Rany, ale fajnie ;-)
Napisz nam koniecznie, mam nadzieję, ze to nie leci jak te stare przepisy:
2 kopy jaj, ileśtam funtów masła, silny chłop do wyrabiania ;-)
czekam z niecierpliwością, może sobie sama te rogale zrobię, bo jak w
relacjach z Poznania pokazują piekarnie i tych ludzi zajadających rogale, to
mnie skręca ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:28:54
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie
Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@f...onet.pl...
> Jako ze pisze prace magisterska, calymi dniami po pracy siedze w
> Jagiellonce, czytajac przedwojenne gazety. W piatek zupelnie przypadkiem
> natknelam sie na przepis na rogale swietomarcinskie w "Kurierze
> Poznanskim" z 1935 roku. Przepis ten pochodzil z pokazu pieczenia w/w w
> szkole handlowej i przemyslowej zenskiej. Jesli jest ktos
> zainteresowany, moge przepis wklepac (ale dopiero jutro).
>
> Pozdrawiam
> Maria (mól gazetowy)
Hurraa! Wiec bedzie bez margaryny i zapachu migdalowego. Cos w sam raz dla
Agaty Solon, naturalnej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:30:49
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s63q3$8cd$...@n...tpi.pl...
>
> czekam z niecierpliwością, może sobie sama te rogale zrobię, bo jak w
> relacjach z Poznania pokazują piekarnie i tych ludzi zajadających rogale,
to
> mnie skręca ;-)
>
też mam przepis, nawet obiecywałam, że jak zrobię to wklepię, ale jeszcze
nie zrobiłam, ale pewnie Wy i tak pamiętliwi jesteście i przypomnicie się w
końcu.
Chyba zrobie je w niedziele, ale z czarnym makiem, bo nie mam białego.
I tu pytanie, czy w rogalach tych konieczna jest suszona gruszka?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 20:13:39
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie----- Original Message -----
From: "Wkn" <w...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, November 05, 2001 3:30 PM
Subject: Re: Rogale swietomarcinskie
> też mam przepis, nawet obiecywałam, że jak zrobię to wklepię, ale jeszcze
> nie zrobiłam, ale pewnie Wy i tak pamiętliwi jesteście i przypomnicie się
w
> końcu.
> Chyba zrobie je w niedziele, ale z czarnym makiem, bo nie mam białego.
> I tu pytanie, czy w rogalach tych konieczna jest suszona gruszka?
>
> Wkn
>
O moj rozmarynie - a te gruszki to po co ?
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 07:38:21
Temat: Re: Rogale swietomarcinskieW takim razie podaje ten przepis. Jest troche pracochlonny, ale poza tym calkiem
normalny :-)
Przepis na rogale swietomarcinskie, "Kurier Poznanski", nr 511, 7 listopada 1935
r.
Ciasto: 0,5 kg maki, 7 do 8 jaj, 10 dkg cukru, 25 dkg masla, cwierc litra mleka,
3 dkg drozdzy, pol laski utartej wanilii, lyzeczka soli i skorka z cytryny.
Drodze rozprowadzic cieplym mlekiem, wsypac make, wymieszac i pozostawic rozczyn
do wyrosniecia na pol godziny. Potem dodac jajka ubite na parze, cukier, sol,
pozostala make i wszystko razem wyrobic. Pod koniec wyrabiania dodac 5dkg masla
topionego i wanilie. Ciasto wyrobione przykryc i zostawic w zimnem miejscu na
pare godzin. Nastepnie rozwalkowac na dwa centymetry grubosci, wlozyc kawalkami
maslo, zlozyc w kwadrat, przewalkowac i wyniesc na zimne miejsce na 10 minut.
Powtorzyc te czynnosci 3 do 4 razy. Wtedy rozwalkowac, pokrajac w trojkaty,
zwijac rogale z masa. Klasc na blachy i posmarowac jajkiem. Piec 30 do 40 minut.
Gorace lukrowac.
Przepisy na mase.
Masa z maku: 20 dkg maku, 2 dkg masla, 15 dkg cukru pudru, 3 bialka, jedna
skorka pomaranczy.
Mak sparzyc, przepuscic kilkakrotnie przez maszynke i utrzec do bialosci. Dodac
stopione maslo, a bialka z pudrem ubijac na parze do zgestnienia. Wymieszac
Smarowac masa rozwalkowane ciasto, posmarowane jajkiem. Zawijac, upiec.
Masa marcepanowa: 25 dkg migdalow, 25 dkg cukru i 1/3 litra wody
Migdaly obrac, przepuscic przez maszynke. Cukier z woda ugotowac na gesty syrop,
zalac migdaly, zagniesc. Zawinac w papier pergaminowy.
W ten sposob przygotowany marcepan mozna uzyc takze do ubierania i przekladania
tortow, mazurkow i ciastek.
I to by bylo na tyle. Ja niestety obecnie z braku czasu nie wyprobuje, ale
kiedys na pewno. Jesli ktos je zrobi, bardzo prosze o relacje.
Smacznego zycze
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 09:32:45
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:009c01c16635$e85ea0a0$0200a8c0@tea...
> O moj rozmarynie - a te gruszki to po co ?
> Herbatka
a bo ja wiem, były w przepisie i też się troche dziwowałam, może wzbogacaja
doznania smakowe po upieczeniu?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 20:33:35
Temat: Re: Rogale swietomarcinskieMaria U. <m...@f...onet.pl> wrote:
> Jako ze pisze prace magisterska, calymi dniami po pracy siedze w
> Jagiellonce, czytajac przedwojenne gazety. W piatek zupelnie przypadkiem
> natknelam sie na przepis na rogale swietomarcinskie w "Kurierze
> Poznanskim" z 1935 roku. Przepis ten pochodzil z pokazu pieczenia w/w w
> szkole handlowej i przemyslowej zenskiej. Jesli jest ktos
> zainteresowany, moge przepis wklepac (ale dopiero jutro).
>
> Pozdrawiam
> Maria (mól gazetowy)
A ja mam pyytanie -- skad sie wziela w Poznaniu tradycja rogli
swietomarcinskich?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 21:11:33
Temat: Re: Rogale swietomarcinskie----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 06, 2001 9:33 PM
Subject: Re: Rogale swietomarcinskie
> A ja mam pyytanie -- skad sie wziela w Poznaniu tradycja rogli
> swietomarcinskich?
>
> Wladyslaw
>
Od Sw. Marcina - popularnego swietego w Poznaniu - jeden z najstarszych
kosciolow poznanskich nosi jego imie. Biskup Marcin byl znany z tego, ze
podzielil sie z biednym swoim plaszczem i w ogole raczej rozdawal niz
gromadzil. Podobno w XII w w odpowiedzi na apel proboszczcza prafii Sw.
Marcina, aby postepowac tak jak patron - piekarnicy nalezacy do tej parafii
przyniesli na odpust wlasnie te rogale oraz inne dobra, m.in gesine (odpust
byl 11 listopada w dzien pochowku Sw. Marcina). Moja babcia zawsze
obowiadala mi legende o tym, ze Sw. Marcin kiedy schylal sie, aby oddac
polowe swego plaszcza biednemu jego kon zgubil podkowe i na pamiatke tego
zaczeto wypiekac rogale (ze niby ten ksztalt ma przypominac podkowe). W
rzeczywistosci kosciol probowal polaczyc swoje obrzedy z poganska tradycja
zwiazana z zakonceniami prac polowych i swietowaniem dobrych plonow - rogal
byl tu symbolem obfitosci.
A teraz to mamy jeszcze imieniny ulicy Sw. Marcin ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 21:39:10
Temat: Re: Rogale swietomarcinskieUzytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisal w wiadomosci
news:030501c16707$2b45a0e0$0200a8c0@tea...
> A teraz to mamy jeszcze imieniny ulicy Sw. Marcin ;-)
A ja mam imieniny mojego meza... A w prezencie obiecalam mu imieninowy
obiad dla calej jego rodziny (10 osob). Powoli komponuje menu, mysle
jeszcze nad deserem... Musi byc w miare efektowny, najchetniej z
jablkami, szybki w przygotowaniu (jak caly obiad zreszta, bo Bobo
mimo, ze grzeczne, to jednak Bobo i swojego sie czesto domaga),
bezczekoladowy i bezmleczny.
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |