Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!man.tarnow.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Maria U." <m...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rogale swietomarcinskie
Date: Tue, 06 Nov 2001 08:38:21 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 39
Message-ID: <3...@f...onet.pl>
References: <3...@f...onet.pl> <9s63q3$8cd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: geokrak.fema.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1005032238 6027 193.193.75.66 (6 Nov 2001 07:37:18 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Nov 2001 07:37:18 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78921
Ukryj nagłówki
W takim razie podaje ten przepis. Jest troche pracochlonny, ale poza tym calkiem
normalny :-)
Przepis na rogale swietomarcinskie, "Kurier Poznanski", nr 511, 7 listopada 1935
r.
Ciasto: 0,5 kg maki, 7 do 8 jaj, 10 dkg cukru, 25 dkg masla, cwierc litra mleka,
3 dkg drozdzy, pol laski utartej wanilii, lyzeczka soli i skorka z cytryny.
Drodze rozprowadzic cieplym mlekiem, wsypac make, wymieszac i pozostawic rozczyn
do wyrosniecia na pol godziny. Potem dodac jajka ubite na parze, cukier, sol,
pozostala make i wszystko razem wyrobic. Pod koniec wyrabiania dodac 5dkg masla
topionego i wanilie. Ciasto wyrobione przykryc i zostawic w zimnem miejscu na
pare godzin. Nastepnie rozwalkowac na dwa centymetry grubosci, wlozyc kawalkami
maslo, zlozyc w kwadrat, przewalkowac i wyniesc na zimne miejsce na 10 minut.
Powtorzyc te czynnosci 3 do 4 razy. Wtedy rozwalkowac, pokrajac w trojkaty,
zwijac rogale z masa. Klasc na blachy i posmarowac jajkiem. Piec 30 do 40 minut.
Gorace lukrowac.
Przepisy na mase.
Masa z maku: 20 dkg maku, 2 dkg masla, 15 dkg cukru pudru, 3 bialka, jedna
skorka pomaranczy.
Mak sparzyc, przepuscic kilkakrotnie przez maszynke i utrzec do bialosci. Dodac
stopione maslo, a bialka z pudrem ubijac na parze do zgestnienia. Wymieszac
Smarowac masa rozwalkowane ciasto, posmarowane jajkiem. Zawijac, upiec.
Masa marcepanowa: 25 dkg migdalow, 25 dkg cukru i 1/3 litra wody
Migdaly obrac, przepuscic przez maszynke. Cukier z woda ugotowac na gesty syrop,
zalac migdaly, zagniesc. Zawinac w papier pergaminowy.
W ten sposob przygotowany marcepan mozna uzyc takze do ubierania i przekladania
tortow, mazurkow i ciastek.
I to by bylo na tyle. Ja niestety obecnie z braku czasu nie wyprobuje, ale
kiedys na pewno. Jesli ktos je zrobi, bardzo prosze o relacje.
Smacznego zycze
Maria
|