Data: 2001-11-07 09:44:35
Temat: Re: Jablka zapiekane (bylo: Re: Rogale swietomarcinskie)
Od: oshin <b...@a...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"{Wilma}" <w...@s...pl> napisal(a) nam tak:
>A jablka zapiekane robilas?
a moze byc i tak - przepis z grupy (polecam zwlaszcza polewane
wisniowka, albo bejlejem)
Jabłka z serem
jabłka
cukier
cynamon
serek waniliowy
bakalie
1 łyżeczka budyń
Wytyczne
Jabłuszka szara reneta i tym podobne/gruszki obierasz (dalam takie
kwasne z dzialki i bylo super), wydrążasz, posypujesz w środku cukrem
(niekoniecznie) i cynamonem. Serek waniliowy suto okraszasz bakaliami
(dawałam czasem wiórki kokosowe, czasem płatki migdałów, a czasem
herbatniki), żeby ciapate nie było. Może tez być łyżeczka plaska
budyniu na 1 opak. (150 ml) serka. Mieszasz. Takie nadzionko upychasz
w jabłka, układasz w naczyniu żaroodpornym. Piecze się najpierw pod
przykryciem, potem z 10 min bez, posypawszy na ostatnie minutki
płatkami migdałów (w tym momencie możesz położyć na wierzchu każdego
kostkę czekolady). Sos: roztopiona czekolada, albo syropek ugotowany z
laska wanilii i zaciągnięty żółtkiem, albo: budyń - 3/4 szkl. mleka,
pół opakowania budyniu waniliowego - ugotować jak w przepisie (będzie
trzeba ciut dosłodzić).
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
A.Sapkowski
Wzgledem zas swiadczenia na kobiercu z mchow...
Doprawdy Galahadzie, trafiles nie na te Pania co trzeba.
|