Data: 2001-11-07 09:33:57
Temat: Tarta Tatin, było: Re: Rogale swietomarcinskie
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Monika Bacinska-Wojewódka" <m...@p...pl> wrote:
> A ja mam imieniny mojego meza...
Ja też :-) Impreza w sobotę szykuje, więc też się głowię, co podać. Mam o
tyle łatwiej, że nie będzie to uroczysty obiad :-)
> mysle jeszcze nad deserem... Musi byc w miare efektowny, najchetniej z
> jablkami, szybki w przygotowaniu (jak caly obiad zreszta, bo Bobo
> mimo, ze grzeczne, to jednak Bobo i swojego sie czesto domaga),
> bezczekoladowy i bezmleczny.
Hmmm. Z tym bezmlecznym to trochę kłopot, bo idealnie pasowałaby tarta Tatin,
ale do niej potrzebne jest masło. Może jest jakaś margaryna bezmleczna o
nienajgorszym smaku? Gdybyś zechciała zaryzykować, to podaję przepis. Masło
z przepisu, oczywiście, trzeba będzie zastąpić margaryną.
-- ciasto zagniecione z pół kostki masła, jednego jajka, szklanki mąki,
szczypty soli i łyżki cukru; gdy nie chce się zlepiać, należy dodać wody.
(po łyżeczce). To ciasto musi poleżeć parę godzin w lodówce, więc spokojnie
można zrobić je w przeddzień imprezy. [Można też użyć gotowego ciasta
francuskiego, trzeba je tylko cienko rozwałkować].
-- nadzienie: 5-6 jabłek, 150g masła, 125g cukru.
I tak: bierzemy okrągłą formę, rozkładamy na niej równomiernie płatki masła,
posypujemy cukrem. Na to wykładamy jabłka pokrojone w 'szesnastki'. Wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, na około 15 minut. Wyjmujemy.
Na wierzch nakładamy rozwałkowane ciasto, tak, aby przykryło jabłka dokładnie.
Wsadzamy do pieca na kolejne 15 minut, aż się ciasto zezłoci. Wyjmujemy.
Chwilę studzimy, przykrywamy tacą lub odpowiednio dużym talerzem, i obracamy
do góry nogami. Na wierzchu powinny być jabłka. Podajemy na ciepło, dla
tych, co mogą jeść produkty mleczne, można podać bitą śmietanę, albo położyć
na kawałku tarty kulkę lodów waniliowych. [Ja osobiście uwielbiam wersję z
lodami, i do tego jeszcze szklaneczka chłodnego cydru, pycha!]
bon appetit! :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|