Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jabluszka rajskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jabluszka rajskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-10 13:15:33

Temat: Jabluszka rajskie
Od: Maciej Barton <l...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych KUCHMISTRZOW.
W tym roku niewiarygodnie obrodzily wszelkie jabluszka na miedzach, oraz
jabluszka rajskie. Wiec postanowilem skorzystac z tych darow i szukam
przepisu na marynowanie ich np. zalewa octowa, winna itp. Moze ktos cos
wymysli...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-10 23:05:23

Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Maciej Barton wrote:
>
> Mam prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych KUCHMISTRZOW.
> W tym roku niewiarygodnie obrodzily wszelkie jabluszka na miedzach, oraz
> jabluszka rajskie. Wiec postanowilem skorzystac z tych darow i szukam
> przepisu na marynowanie ich np. zalewa octowa, winna itp. Moze ktos cos
> wymysli...

Galaretka z rajskich jabluszek
(Przepis sciagniety z sieci, bez nazwiska autora)

2 kg jablek
675 gr cukru
sok z jednej cytryny
2 litry wody
Umyc jablka, usunac ogonki, przeciac na pol. Gotowac z woda az miekkie i
rozpadajace sie. Wylozyc duzy durszlak czysta sciereczka, wylac na to
jablka i wycisnac jak najwiecej soku. Zmierzyc sok, i dodac tyle wody,
aby bylo 900 ml plynu. Przelac do garnka, zagotowac, dodac cukier i
gotowac 15 minut. Jak kto ma termometr cukierniczy, to trzeba osiagnac
106C, albo az plyn zjezdza z lyzeczki gestawo. Dodac sok z cytryny,
zamieszac, wlac do goracych slojow, zakrecac natychmiast.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-11 06:00:34

Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: Maciej Barton <l...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett napisał(a):

> Galaretka z rajskich jabluszek
> (Przepis sciagniety z sieci, bez nazwiska autora)
>
> 2 kg jablek
> 675 gr cukru
> sok z jednej cytryny
> 2 litry wody
> Umyc jablka, usunac ogonki, przeciac na pol. Gotowac z woda az miekkie i
> rozpadajace sie. Wylozyc duzy durszlak czysta sciereczka, wylac na to
> jablka i wycisnac jak najwiecej soku. Zmierzyc sok, i dodac tyle wody,
> aby bylo 900 ml plynu. Przelac do garnka, zagotowac, dodac cukier i
> gotowac 15 minut. Jak kto ma termometr cukierniczy, to trzeba osiagnac
> 106C, albo az plyn zjezdza z lyzeczki gestawo. Dodac sok z cytryny,
> zamieszac, wlac do goracych slojow, zakrecac natychmiast.
>
> Magdalena Bassett

Czy moglabys podac adres strony ?
Ja znalazlem jabluszka wzalewie octowej. Przepis z ksiazki Owoce dziko
rosnace w zywieniu rodziny.
1kg jablek
1l octu 5%
3/4 kg cukru
kawalek cynamonu
kilka gozdzikow
kawalek skorki cytryny
Jablka po umyciu nakuc wrzycic do zimnej wody
Ocet z cukrem zagotowac z przyprawami i do lekko przestudzonego wkladamy
jablka i powoli gotujemy calosc az zmiekna . Jablka wyjac ulozyc w sloikach .
Syrop zagotowac , ostudzic i zalac ponownie jablka. Po 4-5 dniach syrop zlac i
zagotowac , po ostydzeniu zalac jablka i juz . Nie pisza ale chyba jeszcze
zagotowac zalosc azeby sloik trzymal.
Zasada zalewania jak u sliwek w occie. Wydaje sie duzo tego octu a ja nie
lubie go ale przez potrojne gotowanie traci on czesc mocy
Pozdrowienia MB



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-11 18:15:13

Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Barton wrote:
> Czy moglabys podac adres strony ?
> Ja znalazlem jabluszka wzalewie octowej. Przepis z ksiazki Owoce dziko


http://www.thefunplace.com/fence/recipeboard/message
s/1151.html

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-12 19:05:37

Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: "MORGANO" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Maciej Barton <l...@h...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@h...pl...
> Mam prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych KUCHMISTRZOW.
> W tym roku niewiarygodnie obrodzily wszelkie jabluszka na miedzach, oraz
> jabluszka rajskie. Wiec postanowilem skorzystac z tych darow i szukam
> przepisu na marynowanie ich np. zalewa octowa, winna itp. Moze ktos cos
> wymysli...

Dlaczego chcesz odbierac pokarm zwierzakom! Z powodu jabluszek bo Ewa kusila
wraz z nia Adam musial opuscic raj. Jablko jest jednym z najgorszych owoców
nie jest przeznaczone dla ludzi. Zbyt duzo weglowodanów. Czlowiek najlepsze co
jeszcze jest zjadliwe w tych jablkach czyli pestki (ogryzek ) wyrzuca! Reszta
nie nadaje sie do konsumpcji. Morgano



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PD: slimaki...
SPRZEDAM kuchnię Mastercook
TIRAMISU-kto zna przepis?
Obieraczke do ziemniakow -gdzie kupic?
Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »