Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.sup
ermedia.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Message-ID: <3...@h...pl>
From: Maciej Barton <l...@h...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jabluszka rajskie
References: <3...@h...pl> <3...@w...net>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Date: Fri, 11 Aug 2000 06:00:34 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.8.182
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 965973634 212.160.8.182 (Fri, 11 Aug 2000 08:00:34 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Aug 2000 08:00:34 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32313
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> Galaretka z rajskich jabluszek
> (Przepis sciagniety z sieci, bez nazwiska autora)
>
> 2 kg jablek
> 675 gr cukru
> sok z jednej cytryny
> 2 litry wody
> Umyc jablka, usunac ogonki, przeciac na pol. Gotowac z woda az miekkie i
> rozpadajace sie. Wylozyc duzy durszlak czysta sciereczka, wylac na to
> jablka i wycisnac jak najwiecej soku. Zmierzyc sok, i dodac tyle wody,
> aby bylo 900 ml plynu. Przelac do garnka, zagotowac, dodac cukier i
> gotowac 15 minut. Jak kto ma termometr cukierniczy, to trzeba osiagnac
> 106C, albo az plyn zjezdza z lyzeczki gestawo. Dodac sok z cytryny,
> zamieszac, wlac do goracych slojow, zakrecac natychmiast.
>
> Magdalena Bassett
Czy moglabys podac adres strony ?
Ja znalazlem jabluszka wzalewie octowej. Przepis z ksiazki Owoce dziko
rosnace w zywieniu rodziny.
1kg jablek
1l octu 5%
3/4 kg cukru
kawalek cynamonu
kilka gozdzikow
kawalek skorki cytryny
Jablka po umyciu nakuc wrzycic do zimnej wody
Ocet z cukrem zagotowac z przyprawami i do lekko przestudzonego wkladamy
jablka i powoli gotujemy calosc az zmiekna . Jablka wyjac ulozyc w sloikach .
Syrop zagotowac , ostudzic i zalac ponownie jablka. Po 4-5 dniach syrop zlac i
zagotowac , po ostydzeniu zalac jablka i juz . Nie pisza ale chyba jeszcze
zagotowac zalosc azeby sloik trzymal.
Zasada zalewania jak u sliwek w occie. Wydaje sie duzo tego octu a ja nie
lubie go ale przez potrojne gotowanie traci on czesc mocy
Pozdrowienia MB
|