Data: 2000-08-11 06:00:34
Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: Maciej Barton <l...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> Galaretka z rajskich jabluszek
> (Przepis sciagniety z sieci, bez nazwiska autora)
>
> 2 kg jablek
> 675 gr cukru
> sok z jednej cytryny
> 2 litry wody
> Umyc jablka, usunac ogonki, przeciac na pol. Gotowac z woda az miekkie i
> rozpadajace sie. Wylozyc duzy durszlak czysta sciereczka, wylac na to
> jablka i wycisnac jak najwiecej soku. Zmierzyc sok, i dodac tyle wody,
> aby bylo 900 ml plynu. Przelac do garnka, zagotowac, dodac cukier i
> gotowac 15 minut. Jak kto ma termometr cukierniczy, to trzeba osiagnac
> 106C, albo az plyn zjezdza z lyzeczki gestawo. Dodac sok z cytryny,
> zamieszac, wlac do goracych slojow, zakrecac natychmiast.
>
> Magdalena Bassett
Czy moglabys podac adres strony ?
Ja znalazlem jabluszka wzalewie octowej. Przepis z ksiazki Owoce dziko
rosnace w zywieniu rodziny.
1kg jablek
1l octu 5%
3/4 kg cukru
kawalek cynamonu
kilka gozdzikow
kawalek skorki cytryny
Jablka po umyciu nakuc wrzycic do zimnej wody
Ocet z cukrem zagotowac z przyprawami i do lekko przestudzonego wkladamy
jablka i powoli gotujemy calosc az zmiekna . Jablka wyjac ulozyc w sloikach .
Syrop zagotowac , ostudzic i zalac ponownie jablka. Po 4-5 dniach syrop zlac i
zagotowac , po ostydzeniu zalac jablka i juz . Nie pisza ale chyba jeszcze
zagotowac zalosc azeby sloik trzymal.
Zasada zalewania jak u sliwek w occie. Wydaje sie duzo tego octu a ja nie
lubie go ale przez potrojne gotowanie traci on czesc mocy
Pozdrowienia MB
|