Data: 2000-08-10 23:05:23
Temat: Re: Jabluszka rajskie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej Barton wrote:
>
> Mam prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych KUCHMISTRZOW.
> W tym roku niewiarygodnie obrodzily wszelkie jabluszka na miedzach, oraz
> jabluszka rajskie. Wiec postanowilem skorzystac z tych darow i szukam
> przepisu na marynowanie ich np. zalewa octowa, winna itp. Moze ktos cos
> wymysli...
Galaretka z rajskich jabluszek
(Przepis sciagniety z sieci, bez nazwiska autora)
2 kg jablek
675 gr cukru
sok z jednej cytryny
2 litry wody
Umyc jablka, usunac ogonki, przeciac na pol. Gotowac z woda az miekkie i
rozpadajace sie. Wylozyc duzy durszlak czysta sciereczka, wylac na to
jablka i wycisnac jak najwiecej soku. Zmierzyc sok, i dodac tyle wody,
aby bylo 900 ml plynu. Przelac do garnka, zagotowac, dodac cukier i
gotowac 15 minut. Jak kto ma termometr cukierniczy, to trzeba osiagnac
106C, albo az plyn zjezdza z lyzeczki gestawo. Dodac sok z cytryny,
zamieszac, wlac do goracych slojow, zakrecac natychmiast.
Magdalena Bassett
|