Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-09 11:09:29

Temat: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

To sie na poczatku przywitam, wlasnie zaczalem czytac te grupe :)

A do rzeczy: Mialem okazje byc przez pare tygodni ostatnio w Meksyku.
Dlugo szukalem tam czegos, co by przypominalo jedzenie serwowane
w Polsce w restauracjach meksykanskich, ale niestety nie znalazlem :)
W takich restauracjach u nas mozna zjesc potrawy przyrzadzone troszke
w stylu meksykanskim, z troszke podobnych skladnikow :)

Czy macie podobne odczucie co do innych narodowych restauracji?
Jak to jest np. z kuchnia grecka, turecka itd?

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-09 15:07:18

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: "bartek rogalewicz" <r...@r...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Grzegorz Janoszka <g...@o...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych
napisał:s...@p...adm.onet.pl...
> To sie na poczatku przywitam, wlasnie zaczalem czytac te
grupe :)
>
> A do rzeczy: Mialem okazje byc przez pare tygodni ostatnio
w Meksyku.
> Dlugo szukalem tam czegos, co by przypominalo jedzenie
serwowane
> w Polsce w restauracjach meksykanskich, ale niestety nie
znalazlem :)
> W takich restauracjach u nas mozna zjesc potrawy
przyrzadzone troszke
> w stylu meksykanskim, z troszke podobnych skladnikow :)


wawa - Blue Cactus bodajze.
importer oryginalnego miesa kulinarnego
z usa uzywanego w najlepszych restauracjach
na calym swiecie jest tutaj - http://www.steki.pl
bartek
http://cuisine.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-18 18:49:08

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: "JAn Kowalski" <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:slrn8p2f6b.3bm.grzesjan@plus.adm.onet.pl...
> To sie na poczatku przywitam, wlasnie zaczalem czytac te grupe :)

Witaj Grzesiu :)
Czyzbys sie zamierzal wziasc za gotowanie?

Nie napisales tylko jak te jedzienie z Meksyku? Dobre bylo?
Bo jak bylismy wtedy w tej meksykanskiej restauracji w krakowie, to ja tam
nic nie moglam zjesc,
bo takie to bylo niedobre (no moze obrucz bananow zapiekanych z lodami :))))
Wiec w meksyku lepiej jakos to wszystko robia?

A pozatym milo cie znow widziec u nas :))))

> --
> Grzegorz Janoszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-19 01:10:01

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Fri, 18 Aug 2000 20:49:08 +0200 autorstwa JAn Kowalski
(k...@k...pl):
: Witaj Grzesiu :)
: Czyzbys sie zamierzal wziasc za gotowanie?

No wzialem sie i to dosc dawno, cwicze sie jako dobry kandydat na meza
;-)

: Nie napisales tylko jak te jedzienie z Meksyku? Dobre bylo?
: Bo jak bylismy wtedy w tej meksykanskiej restauracji w krakowie, to ja tam
: nic nie moglam zjesc,
: bo takie to bylo niedobre (no moze obrucz bananow zapiekanych z lodami :))))
: Wiec w meksyku lepiej jakos to wszystko robia?

A wiec klasyczne meksykanskie zarcie jest nieslone, maczne - po prostu
niedobre. Cala sztuka polega na doprawieniu tego zarelka kilkoma
rodzajami chili z innymi warzywami, salsa itd itd itd.
No i podstawa to obfite pokropienie limonka :)

: A pozatym milo cie znow widziec u nas :))))

Znow? Na pl.rec.kuchnia pojawilem sie po raz pierwszy... ;-)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-19 02:25:28

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: jedrek@__kostecki__.__net (jedrek) szukaj wiadomości tego autora

>W takich restauracjach u nas mozna zjesc potrawy przyrzadzone troszke
>w stylu meksykanskim, z troszke podobnych skladnikow :)

Wiekszosc Polskich restauracji 'meksykanskich' to tak naprawde amerykanska
kuchnia texmex. Texmex korzysta z wielu skladnikow kuchni meksykanskiej
chociaz jednoczesnie smaki sa o wiele bardziej europejskie/amerykanskie.


jedrek

--
-- rychly upadek zachodniej cywilizacji -- http://prawda.org/ja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-19 02:34:27

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: "f." <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora


Grzegorz Janoszka <g...@o...pl> wrote in message
news:slrn8prnq4.rd6.grzesjan@plus.adm.onet.pl...
> Nawiązując do postu z Fri, 18 Aug 2000 20:49:08 +0200 autorstwa JAn
Kowalski (k...@k...pl):
> :))))
> : Wiec w meksyku lepiej jakos to wszystko robia?
>
> A wiec klasyczne meksykanskie zarcie jest nieslone, maczne - po prostu
> niedobre. Cala sztuka polega na doprawieniu tego zarelka kilkoma
> rodzajami chili z innymi warzywami, salsa itd itd itd.
> No i podstawa to obfite pokropienie limonka :)
>
Ha ha !!... Widac, ze jadles klasyczne meksykanskie zarcie w Taco Bell, a ma
sie ono do prawdziwego meksykanskiego jedzenia jak polski steak do
amerykanskiego, prawdziwego New York steka, czy wino typu arizona do
kalifornijskiego chablis. Po pierwsze mieso w meksykanskim jedzeniu NIGDY
nie jest mielone, a nawet nie jest siekane... jest rozrywane na wlokna dwoma
widelcami ( mowa o miesie w tacos, burritos czy enchiladas ), bo klasyczne
carne asada to steki czy kawaly miesa z rusztu, uprzednio marynowane. Po
drugie meksykanskie jedzenie dla polskiego, przecietnego smaku, trzeba
odprzyprawiac i odsalac niz odwrotnie. Jest pikantne, nieraz az za bardzo.
Limnonkami raczej sie jedzenia nie kropi, uzywa sie je nieraz do sosow typu
salsa czy do drinkow typu margerita ( oraz z sola do zakaszania tequilli ).
Moje generalne spostrzezenie: meksykanskie jedzenie lepsze jest w
meksykanskich restauracjach w Kalifornii niz w Meksyku. Porcje sa duzo
wieksze i podawane zawsze na bardzo goracych, grubych i przewaznie owalnych
talerzach, lokale sa czysciejsze i klimatyzowane, produkty bardziej pewnego
pochodzenia.. Sa restauracje, gdzie placki tortillas robia recznie kobiety,
meksykanki,( jest duza roznica w smaku pomiedzy takimi tortillami a
kupowanymi w sklepie ) .... Jeden wyjatek, na zarcie typu homary ( lobstery)
czy ryby lepiej jechac do Encinady ( najwiekszego portu rybackiego na
Pacyfiku ...130km od granicy USA) czy do knajpek na Rosarita Beach (to po
drodze do Encinady, krecono tam Titanica ). Sa bardziej swieze i duzo
tansze. Kuchnia meksykanska, mieszanka kuchni hiszpanskiej i indianskiej
nie mylic z hinduska ! ) jest bardzo bogata, uzywa duzo przypraw (samych
straczkow chili jest kilkanascie rodzajow), duzo sosow, duzo tylko tu
rosnacych warzyw i owocow. Jest kuchnia raczej pracochlonna w przyrzadzaniu,
tak jak polskie pierogi, tanie skladniki ale duzo roboty. Co ciekawe,
chociaz kartofle wywodza sie z tej wlasnie czesci swiata, je sie ich dosyc
malo, za to duzo ryzu i fasoli.
Pozdrawiam
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-19 14:34:19

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Fri, 18 Aug 2000 19:34:27 -0700 autorstwa f.
(f...@p...net):
: > : Wiec w meksyku lepiej jakos to wszystko robia?
: > A wiec klasyczne meksykanskie zarcie jest nieslone, maczne - po prostu
: > niedobre. Cala sztuka polega na doprawieniu tego zarelka kilkoma
: > rodzajami chili z innymi warzywami, salsa itd itd itd.
: > No i podstawa to obfite pokropienie limonka :)
: Ha ha !!... Widac, ze jadles klasyczne meksykanskie zarcie w Taco Bell, a ma
: sie ono do prawdziwego meksykanskiego jedzenia jak polski steak do
: amerykanskiego, prawdziwego New York steka, czy wino typu arizona do
: kalifornijskiego chablis.

Jakby Ci to powiedziec... siedzialem miesiac w Meksyku i przez ten
miesiac ani razu nie zjadlem czegos europejskiego, stale te ichnie
szuwarki. Zwiedzilismy stany Jukatan, Puebla, Morelos, Mexico i D.F.,
wszedzie kosztowalismy lokalnej kuchni, nie chodzilismy do duzych
restauracji dla turystow, preferowalismy male knajpki na
przedmiesciach, gdzie np jedno taco kosztowalo $2.50 (1.3 PLN) i bylo
przygotowywane przez kobite wygladajaca na indianke a nie na
europejke. Unikalismy lokali, gdzie w srodku bylo pelno turystow, bo
wiedzielismy, ze tam nie bedzie prawdziwego meksykanskiego zarcia.

: Po pierwsze mieso w meksykanskim jedzeniu NIGDY
: nie jest mielone, a nawet nie jest siekane... jest rozrywane na wlokna dwoma
: widelcami ( mowa o miesie w tacos, burritos czy enchiladas )

A czy ja cos napisalem o mieleniu miesa? Patrzac na wiekszosc lokali z
szyldem "Taqueria" (tam sprzedaje sie tacos) widzi sie, ze mieso
rozrywaja takimi dwoma widelco-szczypcami, ale rowniez kroja na
kawalki specjalnym rodzajem nozyczek. I byla to praktyka na tyle
powszechna, ze pokusze sie o stwierdzenie, ze w tej chwili to we
wszystkich lokalach tak robia.

: Po drugie meksykanskie jedzenie dla polskiego, przecietnego smaku, trzeba
: odprzyprawiac i odsalac niz odwrotnie. Jest pikantne, nieraz az za bardzo.
: Limnonkami raczej sie jedzenia nie kropi, uzywa sie je nieraz do sosow typu
: salsa czy do drinkow typu margerita ( oraz z sola do zakaszania tequilli ).

No i znow nie masz racji :)
Klasyczne jedzenie przygotowane dla turysty jest troche pikantne i
posolone prawidlowo. Ale jesli znajdziesz sie w knajpce na
przedmiesciach, gdzie chodza sami meksykanie, a turysci zagladaja
rzadko i poprosisz tam taco, enchilade, quesadie, synchronisade lub
cokolwiek innego, to dostaniesz placek z maki kukurydzianej i na to
mieso oraz ZERO przypraw. Taka potrawa jest maczna i nieslona. Dopiero
na stole masz mase miseczek i mozna rozpoczac ceremonie pakowania tych
wszystkich szuwarkow do srodka.
Moze i limonkami sie nie kropi jedzenia, ale w Meksyku wszyscy sobie
zarelko pokrapiali sokiem z limonki, tak robilismy i my i bylo
fantastyczne.
Oczywiscie sa wyjatki od powyzszego. Taco pan arabe nie sklada sie
tylko z maki kukurydzianej, taco con queso zawiera ser, ktory jest
dosc ostry i slony i tego taco nie trzeba wiele doprawiac, taco con
frijoles moze zawierac w srodku fasolke, ktora jest zrobiona dosc na
slodko, tak ze do srodka malo daje sie salsy i slodkiego chili.

: Moje generalne spostrzezenie: meksykanskie jedzenie lepsze jest w
: meksykanskich restauracjach w Kalifornii niz w Meksyku.

Nie no... I wypowiadasz sie autorytatywnie na temat jedzenia
meksykanskiego, stwierdzajac, ze w USA robia je lepsze? ;-)
Moze mowiles o jedzeniu teksanskim?

: pochodzenia.. Sa restauracje, gdzie placki tortillas robia recznie kobiety,
: meksykanki,( jest duza roznica w smaku pomiedzy takimi tortillami a
: kupowanymi w sklepie )

Jako ciekawostke powiem, ze istnieja niebieskie tortillas robione ze
specjalnej odmiany kukurydzy.

: tansze. Kuchnia meksykanska, mieszanka kuchni hiszpanskiej i indianskiej
: nie mylic z hinduska ! ) jest bardzo bogata, uzywa duzo przypraw (samych
: straczkow chili jest kilkanascie rodzajow), duzo sosow, duzo tylko tu
: rosnacych warzyw i owocow.

Trudno mowic o jednej kuchni meksykanskiej. Zauwaz, ze Polska, maly
kraj, ma duze roznice w kuchni zakopianskiej, wielkopolskiej,
warminskiej itd. Meksyk jest kilkadziesiat razy wiekszy od Polski i
wystepuja tam rowniez roznice w tradycyjnej kuchni. Najczesciej wiaze
sie to z roznymi kulturami indianskimi, ktore zamieszkiwaly dane
tereny. Np. kuchnia Jukatanu jest chyba najtlustsza w calym Meksyku,
poza tym sa tam potrawy z owocow morza, ktorych nie spotka sie nigdzie
indziej. W reszcie kraju jest tez wyrazny podzial "kuchenny" na polnoc
i poludnie - ze wzgledu na rozny klimat, rozne rosliny itd, potrawy
jadane w stanach Oaxaca, Chiapas itd roznia sie od tych jadanych na
polnocy czyli np. w Chihuahui lub Coahuili. Mozna tez zauwazyc roznice
miedzy wybrzezami a bardziej centralnymi rejonami kraju.
Jako przyklad moze posluzyc potrawa o nazwie "mole", ktora sie bardzo
rozni wygladem, skladem i smakiem w zaleznosci od tego, w jakim
regionie kraju je jemy.

: Jest kuchnia raczej pracochlonna w przyrzadzaniu,
: tak jak polskie pierogi, tanie skladniki ale duzo roboty. Co ciekawe,
: chociaz kartofle wywodza sie z tej wlasnie czesci swiata, je sie ich dosyc
: malo, za to duzo ryzu i fasoli.

Ziemniaki tam rzeczywiscie ciezko spotkac... W Meksyku ziemniaki
jedynie jedlismy w takiej potrawie (zapomnialem nazwy), ktora skladala
sie z czegos jak farsz do pierogow ruskich, z tym ze bylo to zielone i
bez sera, owiniety w liscie palmowe i lekko zapiekane.

Fasola rzeczywiscie jest jadana bardzo czesto, ale w postaci niezbyt
znanej w europie. Jesli zamowie zwykle danie miesne (wszelkie tacos,
enchilady itd mozna traktowac jako przekaski) jak np. ranchera
(wolowina), alambre (baranina), carnitas (wieprzowina) i poprosze do
tego frijoles (fasole), to dostane taka brazowa papke - fasola jest
zmielona lub zgnieciona i przysmazona. Mi akurat to bardzo smakowalo,
ale sa Europejczycy, ktorzy u nas lubia fasole, a ichnie frijoles im
nie smakowaly. Bardzo polecam huevos con frijoles, jajecznice z
fasola, ktora bardzo latwo jest przygotowac w Polsce.
Fasola w postaci calych ziaren jest bardzo rzadko spotykana w Meksyku,
tam sie jada przede wszystkim ta paste fasolowa oraz cale straki (cos
jak nasza szparagowa).

Ale sie rozpisalem... na zakonczenie podam jeszcze ciekawostki:
wiecie, jaka jest najdrozsza ryba w Meksyku? Sledz :))
Ciezkie do uwierzenia, ale tak jest :)
Z rzeczy dziwnych dla Polaka to jeszcze jest to, ze w Meskyku prawie w
ogole sie nie jada kapusty (za to salate owszem, czesto). Ogorki
znaja, ale tylko surowe. Ogorki kiszone sa koszmarnie drogie i ciezko
je kupic. Z naszych owocow znaja doskonale jablka i gruszki, ale nie
maja zielonego pojecia o agrescie, porzeczkach itp.
Slodycze meksykanskie sa strasznie slodkie, dla nas wrecz niejadalne.

Dwa klasyczne napoje (bezalkoholowe) w Meskyku to Horchata i Jamaica.
Ta ostatnia to dobrze wszystkim znany napar z hibiscusa podawany na
zimno, z tym ze w Meskyku uzywa sie do tego mieszanki roznych odmian
hibiscusa z calego swiata - dla mnie pycha. Horchata to woda i
zmielony drobno (wrecz na make) surowy ryz plus przyprawy. Jest to
podawane na slodko, ale mi nie smakowalo - za bardzo maczne.

Probowalismy wymyslec, dlaczego ci ludzie jedza tak ostre potrawy i
doszlismy do wniosku (nie wiem, na ile sluszny), patrzac na ichnie
"standardy" higieny, ktore bardzo odbiegaja od europejskich (rece tam
sie rzadko myje, a jesli juz, to sama woda, bez mydla), ze taka ilosc
ostrych przypraw w jedzeniu plus kwasna limonka jest pewnym rodzajem
dezynfekcji przed zarazkami.

OK, czas sie oderwac od kompa i ugotowac jakis obiad ;-)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-21 06:36:58

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska) szukaj wiadomości tego autora

Bardzo podoba mi się wasza dyskusja na temat kuchni meksykańskiej,bo np JA
JEJ w ogóle nie znam. Niemniej jednak pewna znajoma Meksykanka powiedziała
mi, że w Veracruz najdroższą knajpą jest Knajpa POLSKA i chodzą tam tylko
najbogatsi ludzie, rozpoczynając kolację w piątek po pracy, a kończąc w
niedzielę wieczorem.
Ahoj przygodo
ER EN

--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-21 07:03:47

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z 21 Aug 2000 08:36:58 +0200 autorstwa Justyna Rudowska
(j...@m...com.pl):
: Bardzo podoba mi się wasza dyskusja na temat kuchni meksykańskiej,bo np JA
: JEJ w ogóle nie znam. Niemniej jednak pewna znajoma Meksykanka powiedziała
: mi, że w Veracruz najdroższą knajpą jest Knajpa POLSKA i chodzą tam tylko
: najbogatsi ludzie, rozpoczynając kolację w piątek po pracy, a kończąc w
: niedzielę wieczorem.

Byc moze, tam nie bylismy. Wiem, ze w Mexico City restauracja polska
jest jedna z najdrozszych :)
Tylko ze takie miasta jak Cancun, Acapulco, Veracruz itd. nie nalezy
traktowac jako meksykanskie, gdyz te miasta to sztuczne twory
zbudowane dla turystow, w stylu typowo amerykanskim. Ceny tam sa
kosmiczne i oczywiscie czesto placi sie dolarami, a nie pesos :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-21 08:38:31

Temat: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Grzegorz Janoszka <g...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 21, 2000 9:03 AM
Subject: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce


> Nawiązując do postu z 21 Aug 2000 08:36:58 +0200 autorstwa Justyna
Rudowska (j...@m...com.pl):
> : Bardzo podoba mi się wasza dyskusja na temat kuchni meksykańskiej,bo np
JA
> : JEJ w ogóle nie znam. Niemniej jednak pewna znajoma Meksykanka
powiedziała
> : mi, że w Veracruz najdroższą knajpą jest Knajpa POLSKA i chodzą tam
tylko
> : najbogatsi ludzie, rozpoczynając kolację w piątek po pracy, a kończąc w
> : niedzielę wieczorem.
>
> Byc moze, tam nie bylismy. Wiem, ze w Mexico City restauracja polska
> jest jedna z najdrozszych :)
> Tylko ze takie miasta jak Cancun, Acapulco, Veracruz itd. nie nalezy
> traktowac jako meksykanskie, gdyz te miasta to sztuczne twory
> zbudowane dla turystow, w stylu typowo amerykanskim. Ceny tam sa
> kosmiczne i oczywiscie czesto placi sie dolarami, a nie pesos :)
>
> --
> Grzegorz Janoszka

Dzięx za informacje.
ER EN

--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: W sprawie niedzielnego programu Maklowicza
Re: Odp: KUCHNIA BULGARSKA I GRECKA
Sory ale : kuchenka mikro
archiwum naszej grupy
W sprawie niedzielnego programu Maklowicza

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »