From: "f." <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam / Restauracje meksykanskie w Polsce
Date: Fri, 18 Aug 2000 19:34:27 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 45
Message-ID: <8nkroq$2sga$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <s...@p...adm.onet.pl>
<399d8513$1@news.astercity.net>
<s...@p...adm.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana090-0531.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 966652506 4504157 209.255.240.23 (19 Aug 2000
02:35:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 19 Aug 2000 02:35:06 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netcom.net.u
k!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodig
y.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!postmaster.news.prodigy.com!not-for
-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32542
Ukryj nagłówki
Grzegorz Janoszka <g...@o...pl> wrote in message
news:slrn8prnq4.rd6.grzesjan@plus.adm.onet.pl...
> Nawiązując do postu z Fri, 18 Aug 2000 20:49:08 +0200 autorstwa JAn
Kowalski (k...@k...pl):
> :))))
> : Wiec w meksyku lepiej jakos to wszystko robia?
>
> A wiec klasyczne meksykanskie zarcie jest nieslone, maczne - po prostu
> niedobre. Cala sztuka polega na doprawieniu tego zarelka kilkoma
> rodzajami chili z innymi warzywami, salsa itd itd itd.
> No i podstawa to obfite pokropienie limonka :)
>
Ha ha !!... Widac, ze jadles klasyczne meksykanskie zarcie w Taco Bell, a ma
sie ono do prawdziwego meksykanskiego jedzenia jak polski steak do
amerykanskiego, prawdziwego New York steka, czy wino typu arizona do
kalifornijskiego chablis. Po pierwsze mieso w meksykanskim jedzeniu NIGDY
nie jest mielone, a nawet nie jest siekane... jest rozrywane na wlokna dwoma
widelcami ( mowa o miesie w tacos, burritos czy enchiladas ), bo klasyczne
carne asada to steki czy kawaly miesa z rusztu, uprzednio marynowane. Po
drugie meksykanskie jedzenie dla polskiego, przecietnego smaku, trzeba
odprzyprawiac i odsalac niz odwrotnie. Jest pikantne, nieraz az za bardzo.
Limnonkami raczej sie jedzenia nie kropi, uzywa sie je nieraz do sosow typu
salsa czy do drinkow typu margerita ( oraz z sola do zakaszania tequilli ).
Moje generalne spostrzezenie: meksykanskie jedzenie lepsze jest w
meksykanskich restauracjach w Kalifornii niz w Meksyku. Porcje sa duzo
wieksze i podawane zawsze na bardzo goracych, grubych i przewaznie owalnych
talerzach, lokale sa czysciejsze i klimatyzowane, produkty bardziej pewnego
pochodzenia.. Sa restauracje, gdzie placki tortillas robia recznie kobiety,
meksykanki,( jest duza roznica w smaku pomiedzy takimi tortillami a
kupowanymi w sklepie ) .... Jeden wyjatek, na zarcie typu homary ( lobstery)
czy ryby lepiej jechac do Encinady ( najwiekszego portu rybackiego na
Pacyfiku ...130km od granicy USA) czy do knajpek na Rosarita Beach (to po
drodze do Encinady, krecono tam Titanica ). Sa bardziej swieze i duzo
tansze. Kuchnia meksykanska, mieszanka kuchni hiszpanskiej i indianskiej
nie mylic z hinduska ! ) jest bardzo bogata, uzywa duzo przypraw (samych
straczkow chili jest kilkanascie rodzajow), duzo sosow, duzo tylko tu
rosnacych warzyw i owocow. Jest kuchnia raczej pracochlonna w przyrzadzaniu,
tak jak polskie pierogi, tanie skladniki ale duzo roboty. Co ciekawe,
chociaz kartofle wywodza sie z tej wlasnie czesci swiata, je sie ich dosyc
malo, za to duzo ryzu i fasoli.
Pozdrawiam
F.
|