« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-15 10:20:50
Temat: JajecznicaHej,
Moglby ktos mi podac jakis prosty przepis na jejecznice, na maselku :-)
A mam jeszcze szczypiorek :)
Pytam powaznie, chce jutro sobie zrobic na sniadanie. A w gotowaniu jestem
cienki, potrafie zrobic tylko jajko na miekku lub oczyiscie na twardo :)
A mam ochote sam zrobi jajecznice.
--
Pozdr. Hektor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-15 11:18:02
Temat: Re: Jajecznica
> Moglby ktos mi podac jakis prosty przepis na jejecznice, na maselku :-)
> A mam jeszcze szczypiorek :)
dobrze ,ze sie przyznajesz ze jestes cienki :)
maselko na patelnie , w to rozbeltane jajka gdy sie zetna posiekany
szczypior .
smacznego
mozesz rzucic do tego kielbaske ,pomidora ,pieczarki .
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 11:27:27
Temat: Re: Jajecznicapamana wrote:
>>Moglby ktos mi podac jakis prosty przepis na jejecznice, na maselku :-)
>>A mam jeszcze szczypiorek :)
>
>
> dobrze ,ze sie przyznajesz ze jestes cienki :)
> maselko na patelnie , w to rozbeltane jajka gdy sie zetna posiekany
> szczypior .
To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie naruszając
żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
Taka jajecznica mi smakuje najbardziej bez dodatków
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 11:50:56
Temat: Re: Jajecznica
Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie naruszając
> żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior, ale
sporadycznie.
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 12:27:06
Temat: Re: JajecznicaAgatek napisał(a):
> Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
> news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
>
>> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
>> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie
>> naruszając żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
>
> AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior,
> ale sporadycznie.
> Agata
===
To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 12:35:19
Temat: Re: Jajecznica
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:campso$lck$1@inews.gazeta.pl...
> Agatek napisał(a):
> > Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
> > news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
> >
> >> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
> >> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie
> >> naruszając żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
> >
> > AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior,
> > ale sporadycznie.
> > Agata
> ===
> To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
>
> waldek
> ===
Potrzebne będą:
- nóż (najlepiej japoński, taki do sushi)
- nóż drewniany płaski, najlepiej taki z Cepelii lub skansenu
- bułka z porannego wypieku (bez spulchniaczy)
- masło irlandzkie lub inne naturalne, może być wiejskie "od baby"
Przekrajamy bułkę nożem japońskim w poprzek, na wysokości ok. 1-2 cm od
spodu bułki (ważne jest, by linia cięcia wypadała mniej - więcej w połowie
bułki). Górną część odkładamy miąższem do góry. Drewnianym nożykiem
rozkładamy masło w wiórkach na obydwóch połówkach bułek. Odczekać do
ogrzania i zmiękcznia masła. Następnie po ok. 2-3 minutach rozsmarowujemy
masło, starając się nie naruszyć miąższu bułki.
Połówki można złożyc z powrotem w bułkę, można też spożyć obie części
osobno.
Smacznego!
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 13:22:50
Temat: Re: Jajecznica
> > To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
> >
> > waldek
> > ===
>
> Potrzebne będą:
> - nóż (najlepiej japoński, taki do sushi)
> - nóż drewniany płaski, najlepiej taki z Cepelii lub skansenu
> - bułka z porannego wypieku (bez spulchniaczy)
> - masło irlandzkie lub inne naturalne, może być wiejskie "od baby"
>
> Przekrajamy bułkę nożem japońskim w poprzek, na wysokości ok. 1-2 cm od
> spodu bułki (ważne jest, by linia cięcia wypadała mniej - więcej w połowie
> bułki). Górną część odkładamy miąższem do góry. Drewnianym nożykiem
> rozkładamy masło w wiórkach na obydwóch połówkach bułek. Odczekać do
> ogrzania i zmiękcznia masła. Następnie po ok. 2-3 minutach rozsmarowujemy
> masło, starając się nie naruszyć miąższu bułki.
> Połówki można złożyc z powrotem w bułkę, można też spożyć obie części
> osobno.
>
> Smacznego!
>
> Margola
Super!!! Jesteś aparatka :))).
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 13:23:07
Temat: Re: JajecznicaMargola Sularczyk napisał(a):
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:campso$lck$1@inews.gazeta.pl...
>> Agatek napisał(a):
>>> Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
>>> news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
>>>
>>>> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
>>>> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie
>>>> naruszając żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
>>>
>>> AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior,
>>> ale sporadycznie.
>>> Agata
>> ===
>> To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
>>
>> waldek
>> ===
>
> Potrzebne będą:
> - nóż (najlepiej japoński, taki do sushi)
> - nóż drewniany płaski, najlepiej taki z Cepelii lub skansenu
> - bułka z porannego wypieku (bez spulchniaczy)
> - masło irlandzkie lub inne naturalne, może być wiejskie "od baby"
>
> Przekrajamy bułkę nożem japońskim w poprzek, na wysokości ok. 1-2 cm
> od spodu bułki (ważne jest, by linia cięcia wypadała mniej - więcej w
> połowie bułki). Górną część odkładamy miąższem do góry. Drewnianym
> nożykiem rozkładamy masło w wiórkach na obydwóch połówkach bułek.
> Odczekać do ogrzania i zmiękcznia masła. Następnie po ok. 2-3
> minutach rozsmarowujemy masło, starając się nie naruszyć miąższu
> bułki.
> Połówki można złożyc z powrotem w bułkę, można też spożyć obie części
> osobno.
>
> Smacznego!
>
> Margola
===
Kurza twarz! Za dużo specjalistycznego sprzętu trzeba mieć. I za trudne.
Chyba odgyzę piętkę od chleba i zjem z ogórkiem małosolnym.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 13:33:16
Temat: Re: Jajecznica
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:camt5p$814$1@inews.gazeta.pl...
> Kurza twarz! Za dużo specjalistycznego sprzętu trzeba mieć. I za trudne.
> Chyba odgyzę piętkę od chleba i zjem z ogórkiem małosolnym.
Ogórek, mam nadzieję, kupny ;)
Margola Specjalistka Od Wideł Z Igły
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 14:02:27
Temat: Re: JajecznicaMargola Sularczyk napisał(a):
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:camt5p$814$1@inews.gazeta.pl...
>> Kurza twarz! Za dużo specjalistycznego sprzętu trzeba mieć. I za
>> trudne. Chyba odgyzę piętkę od chleba i zjem z ogórkiem małosolnym.
>
> Ogórek, mam nadzieję, kupny ;)
>
> Margola Specjalistka Od Wideł Z Igły
===
Kupny??? Jak to?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |