| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-14 18:42:59
Temat: Makaron z kapustą włoską i boczkiemWitam serdecznie wszystkich :)
Ponieważ od jakiegoś czasu korzystam z niektórych przepisów i porad
umieszczanych na grupie (m.in rewelacyjny biszkopt Magdy Basset),
postanowiłam się zrewanżować przepisem, którego chyba jeszcze nie było.
Zobaczyłam go w jakimś pogramie kulinarnym i w pierwszej chwili połączenie
składników wydawało się niezjadliwe. Ale potrawa wyglądała tak apetycznie,
że zrobiłam ją i muszę przyznać dla mnie pycha.
Składniki (na 2 osoby):
- kapusta włoska - ok. 6-7 liści (sporych rozmiarów)
- boczek - 6-7 plastrów (ok. 75 g wystarczy)
- makaron 250 g - w oryginale były kokardki
- masło - 1/3 kostki
- oryginalny przepis zawierał też orzeszki pinii (piniowe), ale nie miałam
więc nie dodałam
Najlepsza jest głęboka patelnia z przykrywką. Boczek pokrojony w kostkę
smaży się na oliwie, aż się trochę przyrumieni, dodaje się ok. 1/3 szklanki
orzeszków pinii (lekko zmiażdżonych w moździerzu), moja wersja bez orzeszków
zawierała cebulę i podsmażone pieczarki. Kapusta - pierwsze liście się
wyrzuca, ale drugie, takie ciemnozielone zostawić, trzeba tylko odkroić
kawałki głąba i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do boczku i podsmażyć 5
min., potem liście ze środka też pokroić, dorzucić i chwilę podsmażyć.
Oczywiście w międzyczasie można gotować wodę na makaron. Przyprawy - tu
niestety nie pamiętam jak było w oryginalnym przepisie, na pewno trochę
soli, pieprzu, ja dodałam też czosnek, bo lubię i trochę oregano. Do
podsmażonej kapusty z boczkiem dodać masło, przykryć pokrywką i dusić 20
minut.
Ugotowany makaron odcedzić, ale zostawić trochę wody w której się gotował.
Wodę z makaronu dolać do kapusty, wrzucić makaron i wymieszać. Na koniec
posypać startym serem, najlepszy parmezan, ale chyba każdy ostry będzie
dobry.
Pozdrawiam życząc smacznego,
Paulina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-15 10:19:39
Temat: Re: Makaron z kapustą włoską i boczkiem
> Zobaczyłam go w jakimś pogramie kulinarnym i w pierwszej chwili połączenie
> składników wydawało się niezjadliwe. Ale potrawa wyglądała tak apetycznie,
> że zrobiłam ją i muszę przyznać dla mnie pycha.
program sie nazywa naked chef i jest to program niejakiego jamie oliver. ten
gosc to ikona brytyjskiej telewizji kulinarnej :) w kablowkach mozna go
zobaczyc na BBC prime polecam a tu dokladny przepis z programu :
http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,197
7,FOOD_9936_13562,00.html
polecam inne jego przepisy
m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 10:22:30
Temat: Re: Makaron z kapustą włoską i boczkiemps. tvn serwuje jakis program z pascalem ? (nieposiadam tvn) i jest to
wlasnie program na licencji jamie osobiscie wole orginal :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 14:53:45
Temat: Re: Makaron z kapustą włoską i boczkiem"mg" doniosl:
> program sie nazywa naked chef i jest to program niejakiego jamie oliver.
> ten gosc to ikona brytyjskiej telewizji kulinarnej :)
(...)
> polecam inne jego przepisy
a prawie wszystko tu:
http://www.jamieoliver.net/diary/index.html
albo tu:
http://www.bbc.co.uk/food/nakedchef/
specjalnie dla pl.rec.kuchnia
eM znad deszczowej Tamizy, stad z nosem przed telewizorem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 19:17:23
Temat: Re: Makaron z kapustą włoską i boczkiemhttp://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,197
7,FOOD_9936_13562,00.htm
l
>
> polecam inne jego przepisy
>
> m
Nie wpadałm na pomysł szukania na niepolskich stronach, zupełnie przypadkiem
trafiłam na ten program, więc nawet nie wiedziałam (do dziś) jak się nazywa
:)
Dzięki za linka, teraz przynajniej zrobię potrawę wg oryginalnego przepisu.
I na przyszłość też się przyda, chyba się skuszę na inne przepisy.
Paulina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |