Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jajecznica
Date: Tue, 15 Jun 2004 15:23:07 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 46
Message-ID: <camt5p$814$1@inews.gazeta.pl>
References: <X...@1...0.0.1> <camls1$89l$1@news.dialog.net.pl>
<4...@p...gazeta.pl> <camnms$akl$1@inews.gazeta.pl>
<campso$lck$1@inews.gazeta.pl> <camqjh$isq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087305721 8228 212.160.198.2 (15 Jun 2004 13:22:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Jun 2004 13:22:01 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204759
Ukryj nagłówki
Margola Sularczyk napisał(a):
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:campso$lck$1@inews.gazeta.pl...
>> Agatek napisał(a):
>>> Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
>>> news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
>>>
>>>> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
>>>> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie
>>>> naruszając żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
>>>
>>> AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior,
>>> ale sporadycznie.
>>> Agata
>> ===
>> To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
>>
>> waldek
>> ===
>
> Potrzebne będą:
> - nóż (najlepiej japoński, taki do sushi)
> - nóż drewniany płaski, najlepiej taki z Cepelii lub skansenu
> - bułka z porannego wypieku (bez spulchniaczy)
> - masło irlandzkie lub inne naturalne, może być wiejskie "od baby"
>
> Przekrajamy bułkę nożem japońskim w poprzek, na wysokości ok. 1-2 cm
> od spodu bułki (ważne jest, by linia cięcia wypadała mniej - więcej w
> połowie bułki). Górną część odkładamy miąższem do góry. Drewnianym
> nożykiem rozkładamy masło w wiórkach na obydwóch połówkach bułek.
> Odczekać do ogrzania i zmiękcznia masła. Następnie po ok. 2-3
> minutach rozsmarowujemy masło, starając się nie naruszyć miąższu
> bułki.
> Połówki można złożyc z powrotem w bułkę, można też spożyć obie części
> osobno.
>
> Smacznego!
>
> Margola
===
Kurza twarz! Za dużo specjalistycznego sprzętu trzeba mieć. I za trudne.
Chyba odgyzę piętkę od chleba i zjem z ogórkiem małosolnym.
waldek
===
|