Data: 2004-06-15 12:35:19
Temat: Re: Jajecznica
Od: "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:campso$lck$1@inews.gazeta.pl...
> Agatek napisał(a):
> > Użytkownik "Nessie" napisał w wiadomości
> > news:40CEDD1F.5030107@poczta.gazeta.pl...
> >
> >> To klasycznie, a można też tak: jaja w całości na patelnię (na
> >> rozpuszczone masło), mieszać tylko białka, aż się zetną, nie
> >> naruszając żółtek, potem szybko zamieszać żółtka i od razu podawać.
> >
> > AMEN! Posolić i popieprzyć do smaku. Ja po wierzchu sypie szczypior,
> > ale sporadycznie.
> > Agata
> ===
> To może jeszcze przepis na bułkę z masłem ktoś poda?
>
> waldek
> ===
Potrzebne będą:
- nóż (najlepiej japoński, taki do sushi)
- nóż drewniany płaski, najlepiej taki z Cepelii lub skansenu
- bułka z porannego wypieku (bez spulchniaczy)
- masło irlandzkie lub inne naturalne, może być wiejskie "od baby"
Przekrajamy bułkę nożem japońskim w poprzek, na wysokości ok. 1-2 cm od
spodu bułki (ważne jest, by linia cięcia wypadała mniej - więcej w połowie
bułki). Górną część odkładamy miąższem do góry. Drewnianym nożykiem
rozkładamy masło w wiórkach na obydwóch połówkach bułek. Odczekać do
ogrzania i zmiękcznia masła. Następnie po ok. 2-3 minutach rozsmarowujemy
masło, starając się nie naruszyć miąższu bułki.
Połówki można złożyc z powrotem w bułkę, można też spożyć obie części
osobno.
Smacznego!
Margola
|