Data: 2011-02-17 18:47:30
Temat: Re: Jak być zdrowym? Dieta.
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > To może warto zastosować się PaleoDiety,
> > http://www.paleodieta.cba.pl/
>
> O matko, kolejna cud dieta!
Ależ skąd, nikt tu nie obiecuje żadnych cudów. Tam nie ma ŻADNYCH obietnic.
A już na pewno nie takich że w miesiąc schudniesz 8 kilo.
> Nie studiując dokładnie tej diety, mam na samym wstępie wiele niejasności.
> Np.:
> "Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny zapewniać około 60 %
> zapotrzebowania energetycznego, a roślinnego około 40 %. "
> Zatem jaki udział w zapotrzebowaniu energetycznym powinny brać białka,
> tłuszcze i węglowodany? Według powyższego NIEWIADOMO.
Według powyższego niewiadomo, ale poniżej wyraźnie napisano że na białka,
węglowodany i tłuszcze powinno przypadać po 1/3 zapotrzebowania
energetycznego.
> Jeżeli nasze zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2800 kcal, to 1120kcal
> musimy spożyć z mięsa i tłuszczu zwierzęcego. A 1680 to skąd
> przepraszam? Z oleju lnianego? Z oliwy z oliwek? Z pestek winogron?
Jeżeli zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2800 kcal, a około 60 %
powinno przypadać na produkty pochodzenia zwierzęcego to około 1680 kcal
(a nie 1120 kcal) powinno przypaść na chude mięso, tłuste ryby, jajko
czy owoce morza). Przykładowo taką ilość energii może dostarczyć 760 g
makreli wędzonej czy 664 g polędwicy wołowej. A na produkty pochodzenia
roślinnego powinno przypadać około 1120 kcal (około 40 %
zapotrzebowania): warzywa, owoce, orzechy, oliwa, olej lniany.
> To
> ja chcę zobaczyć przykładową wyliczoną zdrową dietę według powyższego
> schematu.
Cierpliwości, na pewno wkrótce pojawi się coś na stronie.
> Po chwili:
> "Natomiast białka, węglowodany i tłuszcze powinny dostarczać po około
> 1/3 zapotrzebowania energetycznego. "
> Zatem kolejne 2/3 zapotrzebowania energetycznego to skąd ma pochodzić? Z
> chemii podawanej dożylnie?
Jak to skąd? Przecież pisze "..."Natomiast białka, węglowodany i tłuszcze
powinny dostarczać po około 1/3 zapotrzebowania energetycznego..."
PO około 1/3, a nie w sumie 1/3. Czyli białka 1/3, węglowodany 1/3,
tłuszcze 1/3.
> Czytamy dalej tekst z błędem ortograficznym:
> "Przyczym białka powinny być niemal wyłącznie pochodzenia zwierzęcego."
> Skreślili białko roślinne? Ciekawe dlaczego, nie wiem.
Nie tyle białko roślinne jest skreślone, co rośliny strączkowe (jedyne
rośliny z dużą zawartością białka) gdyż są one dostępne dopiero od
czasów rewolucji rolniczej (podobnie jak zboża). Natomiast spożywając
warzywa, owoce i orzechy również dostarczamy organizmowi białko roślinne
(w niewielkich ilościach).
> Dlaczego też sól nazywają białą śmiercią? Nie wiem.
Spożywamy jej dużo za dużo, nawet ktoś kto zupełnie nie soli spożywa jej
dużo więcej niż ludzie pierwotni, gdyż jest ona obecna w praktycznie
wszystkich przetworzonych produktach, łącznie z chlebem. Nadmiar soli
jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego, praktycznie nie
występującego u plemion Amazonii nie mających dostępu do soli w czystej
postaci.
Pozdrawiam i zachęcam za jakiś czas do ponownego zaglądnięcia na stronę:
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Wkrótce będzie tam więcej informacji.
--
Antek Emigrant
http://www.antekemigrant.pl/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|