« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-31 15:04:27
Temat: Jak długo gotujecie pierś?Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
przed ugotowaniem?
Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-31 15:59:42
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?m...@g...pl (Monika Zarczuk) napisał(a):
> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
Do pół godziny od zagotowania się.
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
Po.
Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
wzbogacić.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-31 16:29:42
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
> Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
> gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
> więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
> wzbogacić.
Zgadzam się z tym, choć można również nie tracąc nic ze
smaku - ugotować na parze... I też jak kotś chce, można
wcześniej zamarynować wzbogacając o dodatkowy smak np. curry...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-31 16:31:04
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?> Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
> gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
> więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
> wzbogacić.
Zgadzam się z tym, choć można również nie tracąc nic ze
smaku - ugotować na parze... I też jak kotś chce, może
wcześniej zamarynować wzbogacając o dodatkowy smak np. curry...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-01 09:14:28
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?Monika Zarczuk wrote:
> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
> Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
> uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
> ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
>
witam,
to zależy od wielkości ale gdyby przyjąc że pierś ma jakieś 220-250 gram
to 12-13 minut w zupełności wystarczy( w/g zasady że im krtótsza obróbka
termiczna tyl lepiej). rady żeby pierś gotować pół godziny są lekko
mówiąc przesadzone po takim czasie otrzymasz kawałek suchego wióra.i
rzeczywiscie pierś smażoona i dopieczona w piecu da lepsze efekty
smakowe ( reakcja maillarda)
pozdrawiam piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-02 15:41:56
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?Monika Zarczuk napisał(a):
> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
> Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
> uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
> ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
>
mi osobiscie o wiele bardziej do salatki pasuje piers grillowana lub
wedzona...
ale jesli juz gotuje piers to nie dluzej niz 3 kwadranse od wlozenia jej
do wody...
pozdrawiam
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |