Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak długo gotujecie pierś?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak długo gotujecie pierś?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-31 15:04:27

Temat: Jak długo gotujecie pierś?
Od: m...@g...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
przed ugotowaniem?
Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-31 15:59:42

Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: "czeremcha" <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@g...pl (Monika Zarczuk) napisał(a):

> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?

Do pół godziny od zagotowania się.

> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?

Po.

Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
wzbogacić.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-31 16:29:42

Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
> gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
> więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
> wzbogacić.

Zgadzam się z tym, choć można również nie tracąc nic ze
smaku - ugotować na parze... I też jak kotś chce, można
wcześniej zamarynować wzbogacając o dodatkowy smak np. curry...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-31 16:31:04

Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Moim zdaniem - smaczniejsza jest pierś z kurczaka smażona/duszona, niż
> gotowana. Można ją wcześniej zamarynować albo obsypać przyprawami - ma
> więcej smaku niż gotowana, a i o jakiś "dodatkowy" smak można sałatkę
> wzbogacić.

Zgadzam się z tym, choć można również nie tracąc nic ze
smaku - ugotować na parze... I też jak kotś chce, może
wcześniej zamarynować wzbogacając o dodatkowy smak np. curry...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-02-01 09:14:28

Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Zarczuk wrote:

> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
> Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
> uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
> ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
>
witam,

to zależy od wielkości ale gdyby przyjąc że pierś ma jakieś 220-250 gram
to 12-13 minut w zupełności wystarczy( w/g zasady że im krtótsza obróbka
termiczna tyl lepiej). rady żeby pierś gotować pół godziny są lekko
mówiąc przesadzone po takim czasie otrzymasz kawałek suchego wióra.i
rzeczywiscie pierś smażoona i dopieczona w piecu da lepsze efekty
smakowe ( reakcja maillarda)

pozdrawiam piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-02-02 15:41:56

Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Zarczuk napisał(a):
> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
> Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
> uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
> ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
>
mi osobiscie o wiele bardziej do salatki pasuje piers grillowana lub
wedzona...
ale jesli juz gotuje piers to nie dluzej niz 3 kwadranse od wlozenia jej
do wody...
pozdrawiam
Marsjasz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Groszek ptysiowy
Diablotki
Paszteciki z mięsem - półfrancuskie
Witam ponownie na liście
Ti, gde ti sad...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »