Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie robi PYZY ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak sie robi PYZY ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 179


« poprzedni wątek następny wątek »

171. Data: 2005-11-23 12:33:10

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-23 13:28:13 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Theli* skreślił te oto słowa:


>> Jak mi znowu ktoś powie, że jestem nienormalna z obskubywaniem czekolady to
>> będę mówić, że może i tak, ale nie jestem w tym osamotniona :)
>
> Tylko nie zawsze tak sie da - np. na stoiskach w galeriach
> supermarketowych maja czesto takie male marcepaniki w czekoladzie, za
> male, zeby spokojnie obskubac, a i warunki takie, ze wymazanie sie
> czekolada nie jest raczej wskazane :)

I to mi nasunęło ważne skojarzenie - w galeri Plazy, w sklepie z belgjskimi
czekoladkami sprzedają goły marcepan, i w małych gramaturach, i w dużych ;D


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


172. Data: 2005-11-23 13:01:08

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

aniared wrote:

>> Jak mi znowu ktoś powie, że jestem nienormalna z obskubywaniem
>> czekolady to
>> będę mówić, że może i tak, ale nie jestem w tym osamotniona :)
>
> W kupie zawsze raźniej! ;)
> Ja w ogóle nie przepadam za czekoladą - chyba, że to kawowa Milka, w
> Polsce niedostępna...

Dopisuje się. Te czekoladę to by mi musiał ktoś obgryźć ;)
Marcepan niupaćkany dostaję z Niemiec. Jedyna czekolada,
jaką mogę zjeść (w małych ilościach) to wyskoprocentowy
Lindt (75%,85%)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


173. Data: 2005-11-23 13:46:08

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia napisał(a):

> I to mi nasunęło ważne skojarzenie - w galeri Plazy, w sklepie z belgjskimi
> czekoladkami sprzedają goły marcepan, i w małych gramaturach, i w dużych ;D

No wiesz?! Ja w buzdzetowce pracuje, jak se kupie takiego marcepanu, to
pieniedzy na swieta nie wystarczy ;)


th


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


174. Data: 2005-11-23 13:49:12

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-23 14:46:08 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Theli* skreślił te oto słowa:


>> I to mi nasunęło ważne skojarzenie - w galeri Plazy, w sklepie z belgjskimi
>> czekoladkami sprzedają goły marcepan, i w małych gramaturach, i w dużych ;D
>
> No wiesz?! Ja w buzdzetowce pracuje, jak se kupie takiego marcepanu, to
> pieniedzy na swieta nie wystarczy ;)

Już nie ma trzynastek w budżetówce?
Byloby jak znalazł na marcepan ;)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


175. Data: 2005-11-23 13:50:47

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia napisał(a):

> Już nie ma trzynastek w budżetówce?

Sa, sa, ale dopiero w styczniu. W polowie stycznia. Dokladnie 15 stycznia.

> Byloby jak znalazł na marcepan ;)

No to zaszaleje ;)

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


176. Data: 2005-11-23 14:14:09

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 23 Nov 2005 12:20:55 +0100, Theli <g...@w...pl> wrote:

>aniared napisa?(a):
>
>> Zgadzam si?! Akceptuj? co najwy?ej "kartofelki", czyli marcepan
>> obtoczony w gorzkim kakao.
>
>Jadlam takie ostatnio (opakowanie wystarczylo na dojscie ze sklepu do
>domu ;) ), ale tak jakby mialo za malo marcepanu w marcepanie :)
>
>> A marcepan bez czekolady przywo?? sobie z Niemiec... S? to opakowania z
>> zastosowaniem do ciast i innych s?odyczy.
>
>W Polsce cos takiego produkuje Schwartau, ale nazywa sie toto ,,masa
>parcepanowa'', czyli ,,prawie jak marcepan'' :)
>
>th


To juz nie ma nigdzie rozowych prosiaczkow marcepanowych???Tata
mi z delegacji czesto przwyozil, jak bylam calkiem mala....a poza
tym to jest jakas dunska firma slodyczowa, co sie specjalizuje z
marcepanie - Anton Berg czy cos...

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


177. Data: 2005-11-23 18:58:26

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:43846815$1@news.home.net.pl>
Krystyna Chiger <k...@p...pl> pisze:

> Jedyna czekolada,
> jaką mogę zjeść (w małych ilościach) to wyskoprocentowy
> Lindt (75%,85%)

Byle nie 99%, bo do tego trzeba już dużego samozaparcia ;-)

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


178. Data: 2005-11-24 07:59:29

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger napisał(a):
> Barbara Czaplicka wrote:
> (...)
>> Znacznie pozniej do uzycia weszla paryska bagietka - to juz byly czasy
>> Gierka i malenkie piekarenki przyosiedlowe w Warszawie; ale tu tez
>> moge sie
>> mylic.. moze to juz byly lata 80.te?
> Bagietka rzeczywiście jest późniejsza, ale "bułkę paryską" pamietam
> od zawsze i to chyba właśnie był odpowiednik weki :)
>> Zarowno "parowka" jak i "weka" byly co najmniej 2x grubsze od bagietki.
> No to by się zgadzało - bułka paryska :)

A co z grubością bułki wrocławskiej?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


179. Data: 2005-11-24 08:25:53

Temat: Re: Jak sie robi PYZY ? [ot]
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 24 Nov 2005 08:59:29 +0100, JerzyN
<0...@m...pl> wrote:

>Krystyna Chiger napisa?(a):
>> Barbara Czaplicka wrote:
>> (...)
>>> Znacznie pozniej do uzycia weszla paryska bagietka - to juz byly czasy
>>> Gierka i malenkie piekarenki przyosiedlowe w Warszawie; ale tu tez
>>> moge sie
>>> mylic.. moze to juz byly lata 80.te?
>> Bagietka rzeczywi?cie jest pó?niejsza, ale "bu?k? parysk?" pamietam
>> od zawsze i to chyba w?a?nie by? odpowiednik weki :)
>>> Zarowno "parowka" jak i "weka" byly co najmniej 2x grubsze od bagietki.
>> No to by si? zgadza?o - bu?ka paryska :)
>
>A co z grubo?ci? bu?ki wroc?awskiej?
>pozdr. Jerzy


Schudla????

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 17 . [ 18 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polskie nazwy przypraw: turmeric & fenugreek
Coś pysznego z piersi kurczaka
Sajgonki po mojemu...
Jak zrobić placki do kebabów ?
Mus czosnkowy???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »