Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Coś pysznego z piersi kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Coś pysznego z piersi kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-15 13:02:06

Temat: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: "GochaBielsko" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(

Pozdrawiam
Gocha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-15 13:05:30

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: "paranoix" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

kurczak tikka masala:

Jest to przepis z pudelka z przyprawa ale kurczak tak przyrzadzony smakuje
jak tikka masala w indyjskiej restauracji...

kurczak tikka
1. zmieszac 4 lyzki przyprawy tikka,
4 lyzki jogurtu,
2 lyzki oleju,
2 lyzki soku cytrynowego

2. piers kurczaka pokrojona w kostke wysmarowac (ubrudzic :-) marynata i
zostawic w lodowce na 2-3 godziny lub dluzej po czym upiec lub zgrilowac

tikka masala
3.zmieszac 1 lyzke tikka z .5-.75 szklanki smietany (pewnie mozna zastapic
jogurtem) , 2 lyzkami swiezych posiekanych lisci kolendry i kurczakiem
tikka.
4. podgrzac i szamac.

sklad przyprawy podany na pudelku:
papryka, sol, kminek, kolendra, imbir, czosnek, turmeric (nie znam polskiej
nazwy), fenugreek (rowniez nie znam), chilli, kardamon, cynamon, gozdziki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-15 13:08:52

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: "Magdalena" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dlcm6g$4h3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(

Oooo duzo moze byc, moze takie cos?

Piers z kurczaka pokroic w male kawaleczki+czerwona+zielona papryka+duuuzo
natki z pietruszki+maka+przyprawy
Uformowac kotleciki-pulpeciki, kazdy po uformowaniu klasc od razu na
patelnie i smazyc, bo sie rozwalaja.

Sos:pomidory z puszki lub swieze, papryka, cebula, czosnek, oliwa z
oliwek,bulion, duuuzo natki pietruszki. Kolejnosc standartowa, znaczy
najpierw na oliwie podsmazyc cebulke, zalac bulionem pozniej reszta.
Do gotujacego sie sosu wrzucac pulpeciki i dusic az sie zagesci. Podawac na
cieplo albo na zimno.

Poza tym ktos chyba na tej grupie podawal kiedys przepis na piers z kurczaka
w piwie i ze sliwkami, tez pycha.

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-15 14:24:16

Temat: Piersi z kurczaka w maladze
Od: "Bunny" <m...@w...to.interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dlcm6g$4h3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(
>


A może na słodko?
Np. piersi z kurczaka w maladze :-)

- piersi z kurczaka
- wino malaga
- garść rodzynek
- banan
- mąka
- sól i pieprz


Rozbijamy filety dość cienko, oprószamy solą pieprzem.
W środek wkładamy kawałek banana i zawijamy.
Obtaczamy w mące.
Smażymy do czasu aż się ładnie zrumienią z każdej strony.
Podlewamy szklanką malagi, połówką szklanki wody i wsypujemy garść rodzynek.
Dusimy ok. 30 minut, w razie gdyby sos zrobił się zbyt gęsty dolewamy wodę.
Szybkie i pyszne.


--
Pozdrawiam
Bunny i Arek 12.09.2005
www.bunny.bobasy.pl
moje allegro: www.tinyurl.com/9d2gh


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-15 14:46:37

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: Meg <m...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

GochaBielsko napisał(a):
> Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(
>

a może kurczak na sałecie w sosie z pesto ?

banalnie proste i pyszne

pozdr Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-15 20:24:14

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: Joanna Konopka <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

W napadzie inwencji tworczej robilam w weekend cos takiego:

Skladniki:
Piersi z kurczaka
pieczarki
cebula
papryka (zolta i czerwona)
jajka na twardo
ogorki kiszone
papryka
musztarda
serki topione

Piersi kurczaka poprzekrajac, zeby wyszlo cos ala kotlety schabowe.
Rozbic tluczkiem. Popieprzyc, posolic i poddusic z 5 minut na patelni.
Wyjac mieso, wlozyc do zaroodpornego naczynia. W pozostalym sosie
roztopic serki topione - tyle zeby bylo geste. Doprawic do smaku.

Pieczarki pokroic w kosteczke i podsmazyc z cebula. Zdjac z patelni.
Podsmazyc papryki pokrojone w kostke. Dorzucic do pieczarek. Jajka
posiekac, ogorki kiszone w kostke pokroic. Wszystko wymieszac z
musztarda i ewentualnie doprawic.

Wylozyc farsz na mieso, zalac sosem serowym. Wlozyc do piekarnika.
Zapiekac bez przykrycia okolo pol godziny w 170 stopniach.

Podawac z ryzem (ja ryz gotuje z curry i vegetta - jest zolty i ostrzejszy)

Smacznego.


Joasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-15 22:00:36

Temat: Re: Co? pysznego z piersi kurczaka
Od: lord_craven <lord_craven@nospam_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

GochaBielsko napisał(a):
[CIACH]

Witam nie pisuje tu ale czytuje.

A tu przepis ode mnie:
2 piersi z kurczaka pokoroic w kostke
3 lyzki maki
3 lyzki majonezu
3 jajka
3 lyzki startego zoltego sera
vegeta, przyprawa do zup w plynie, pieprz

Wszytko do jednego garnka wymieszac i smazyc na patelni do zlotego koloru

--
pozdroffki

Pawel Z
xvs1100a w planach
jezli priv to prosze usunac wkladke anty anty :-P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-16 12:23:29

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: "Ola" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(
>
> Pozdrawiam
> Gocha
>
>
A o to mój przepis - też banalnie prosty:
- Pierś z kurczaka
- pomidor
- ser mozarella
- vegeta i pieprz
- olej do smażenia

Umytą i osuszoną pierś lekko rozbić. Posypać vegetą i pieprzem. Usmażyć szybko
na silnie rozgrzanej patelni (tak po 2 minutki po obu stronach). Tak usmażone
piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nie ułożyć plastry pomidora (posypać
delikatnie soląi pieprzem) a na to plastry mozarelli. Wszystko zapiekać około
20 -25 minut.
SMACZNEGO.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-16 13:48:31

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: "Misiek" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ola" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:7d1a.0000061e.437b24c1@newsgate.onet.pl...
> > Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(
> >
> > Pozdrawiam
> > Gocha
> >
> >
> A o to mój przepis - też banalnie prosty:
> - Pierś z kurczaka
> - pomidor
> - ser mozarella
> - vegeta i pieprz
> - olej do smażenia
>
> Umytą i osuszoną pierś lekko rozbić. Posypać vegetą i pieprzem. Usmażyć
szybko
> na silnie rozgrzanej patelni (tak po 2 minutki po obu stronach). Tak
usmażone
> piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nie ułożyć plastry pomidora
(posypać
> delikatnie soląi pieprzem) a na to plastry mozarelli. Wszystko zapiekać
około
> 20 -25 minut.
> SMACZNEGO.

a moze jednak smazony "inaczej" :)
Zrob w piersi kurczaka naciecie "kieszonke".
W nia wloz plasterek sera zoltego, na to plasterek szynki, znowu ser zolty
Kieszonke mozna zaszyc (spiac wykalaczka)
panierowac tak przygotowana piers (oczywiscie wczesniej przyprawic sola,
pieprzem, czosnkiem) w mace, jajku, bulce tartej (niektorzy jeszcze
panieruja w serze zoltym lub innych rodzajach panierki np wiorki kokosowe i
do kieszonki wsypuja ziola- wg upodoban kulinarnych)
Panierka dosc gruba
I smazyc raczej w gl;ebokim tluszczu
To cos na "ksztalt" kotleta nowojorskiego

Pozdrawiam zyczac smacznego
Misiek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-16 13:56:53

Temat: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

GochaBielsko napisał(a):
> Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(

No to ja jeszcze dorzuce :)

Piers z kurczaka lekko rozbic, przyprawic sola i pieprzem, nalozyc
brykiet ze szpinaku*, zawinac. Obsmazyc ze wszystkich stron (zaczac od
tej, gdzie stykaja sie brzegi filetu), jak sie zrumieni, zmiejszyc gaz
(prad), podlac woda i udusic. Szpinak jest zamrozony, wiec latwo sie
zawija, nawet nie trzeba potem okrecac nitka czy przekluwac wykalaczka.


*juz wyjasniam: brykiet to porcja zamrozonego szpinaku, w taki sposob
sprzedaje go Hortex
http://mrozonki.hortex.com.pl/x.php/278/Szpinak-w-so
sie-smietanowym.html
Jest wygodny w uzyciu i lekko juz doprawiony. Nie, nie jest to reklama
Hortexu, jesli jakas inna firma to produkuje, to oczywiscie mozna tez uzyc.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sajgonki po mojemu...
Jak zrobić placki do kebabów ?
Mus czosnkowy???
Re: Wino do kurczaka z ryżem w sosie śmietanowo-ziołowym
Przepis na kurczaka :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »