Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś pysznego z piersi kurczaka
Date: Wed, 16 Nov 2005 14:48:31 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 42
Message-ID: <dlfdbf$ir$1@polsl.gliwice.pl>
References: <dlcm6g$4h3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1132148911 603 213.227.72.169 (16 Nov 2005 13:48:31 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Nov 2005 13:48:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252951
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ola" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:7d1a.0000061e.437b24c1@newsgate.onet.pl...
> > Proszę o pmysły, bo ja nie mam, a taki smażony to się już przejadł :(
> >
> > Pozdrawiam
> > Gocha
> >
> >
> A o to mój przepis - też banalnie prosty:
> - Pierś z kurczaka
> - pomidor
> - ser mozarella
> - vegeta i pieprz
> - olej do smażenia
>
> Umytą i osuszoną pierś lekko rozbić. Posypać vegetą i pieprzem. Usmażyć
szybko
> na silnie rozgrzanej patelni (tak po 2 minutki po obu stronach). Tak
usmażone
> piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nie ułożyć plastry pomidora
(posypać
> delikatnie soląi pieprzem) a na to plastry mozarelli. Wszystko zapiekać
około
> 20 -25 minut.
> SMACZNEGO.
a moze jednak smazony "inaczej" :)
Zrob w piersi kurczaka naciecie "kieszonke".
W nia wloz plasterek sera zoltego, na to plasterek szynki, znowu ser zolty
Kieszonke mozna zaszyc (spiac wykalaczka)
panierowac tak przygotowana piers (oczywiscie wczesniej przyprawic sola,
pieprzem, czosnkiem) w mace, jajku, bulce tartej (niektorzy jeszcze
panieruja w serze zoltym lub innych rodzajach panierki np wiorki kokosowe i
do kieszonki wsypuja ziola- wg upodoban kulinarnych)
Panierka dosc gruba
I smazyc raczej w gl;ebokim tluszczu
To cos na "ksztalt" kotleta nowojorskiego
Pozdrawiam zyczac smacznego
Misiek
|