Data: 2003-05-31 22:27:44
Temat: Re: Jak się robi kompost?
Od: j...@c...pl (Jan P. Cieciński )
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna Kwiecińska" <g...@o...pl> napisała:
> Mam w ogrodzie dość spory dół gdzie wrzucone zostały po zimie uschłe
liście
> orzechów a teraz skoszona trawa i chwasty z rabat kwiatowych.. Jak to
> zamienić na kompost?
W tym wypadku jest problemów kilka. Liście orzechów zawierają bardzo dużo
garbników i dlatego jedni autorzy zalecają dodawać sporo wapna w celu ich
zneutralizowania a inni radzą aby wcale nie dodawać liści orzechów, dębów
oraz olchy do kompostu. Ważne są też wzajemne proporcje ilościowe
składników. Dół - to zależy jakie ma wymiary, kształt. W zasadzie dzisiaj w
Polsce nie zaleca się przeprowadzania procesu kompostowania w dołach. Jednak
w specyficznych warunkach glebowych i klimatycznych ta metoda może też
przynieść pozytywne efekty.
> Dosypać czegoś?
Można wydać sporo pieniędzy na różne "przyspieszacze" procesu kompostowania.
Jako tani środek doświadczeni ogrodnicy stosują kupione w aptece "Krople
walerianowe" czyli nalewkę z kozłka (uwaga na koty - to dla nich narkotyk!).
Jednak najważniejsza jest właściwa konstrukcja pryzmy kompostowej, jej
optymalna wilgotność.
> Jak długo czeka się na taki kompost?
Ale jaki? Kompost może być: surowy, świeży, dojrzały, szybki, specjalny,
wzbogacony. Proces produkcji kompostu zależy od wielu czynników, średnio
świeży kompost powstaje po kilku miesiącach.
--
Pozdrawiam, Jan
http://members.chello.pl/j.ciecinski
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|