Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Marek <p...@s...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jak to jest z węglowodanami?
Date: Mon, 19 Sep 2011 23:38:20 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 31
Message-ID: <rgzhhv66t8eu$.mnnu2svefib9$.dlg@40tude.net>
References: <1e0iqpqnyoqdq.1cveewbm21e8v$.dlg@40tude.net> <j4ihvt$g16$1@news.onet.pl>
<1e5a3mqrmhgqc$.144nfw49s2vuo.dlg@40tude.net>
<j4nle6$r38$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 87-206-216-115.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1316468300 20549 87.206.216.115 (19 Sep 2011 21:38:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Sep 2011 21:38:20 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.41pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62600
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 15:22:09 +0200, ATZ Rzeszow napisał(a):
> Użytkownik "Marek" <p...@s...com> napisał w wiadomości
> news:1e5a3mqrmhgqc$.144nfw49s2vuo.dlg@40tude.net...
>
>> Jednakze chciałbym ograniczyć się wyłącznie do węglowodanów w rozważaniach.
>> Może inaczej zadam pytanie. Czy węglowodany proste i złożone robią dla
>> organizmu jakąkolwiek różnicę jeśli majż podobny IG?
>
> Proste jak nazwa wskazuje, organizm trawi prosto :) bez wysilku.
> Trawienie weglow. zlozonych to dlugi i skomplikowany proces angazujacy sporo
> zasobow organizmu, w tym i energii.
>
>> Popularne jest
>> twierdzenie, że to co słodkie (cukier, glukoza, fruktoza itp) zazwyczaj
>> tuczy. Podejrzewam, że jest to bardzo nieprecyzyjne określenie bo
>> najprawdopodobniej utożsamia się to z wysokim IG, co wcale nie musi być
>> jednoznaczne - jak pokazałem na przykładzie.
>
> Pewnie masz tabele produktow z ig. Sprobuj ja w excelu posortowac wzgledem ig,
> zobaczysz, ze wysoki ig maja produkty niekoniecznie slodkie: makaron, biale
> pieczywo, got. ziemniaki, piwo. Czyli one tucza najbardziej.
A jak to się ma do poprzedniej Twojej wypowiedzi? Chodzi mi o to, że niby
taki makaron to węglowodany nie-proste a więc powinien trawić się powoli -
czyli teoretycznie powinien mieć niski IG. Tymczasem tak nie jest.No i
właśnie tego nie rozumiem.
A tak już na marginesie. Im więcej czytam na temat odżywiania tym mniej
wiem. Właśnie dowiedziałem się, że fruktoza, która ma IG=20 wywiera na
organizm taki sam skutek jak pieczone ziemniaki o IG=85.
|