« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-28 18:00:51
Temat: Jak upiec sernik wiedeński?Witam, chciałabym upiec sernik wiedeński. Czy ktoś mógłby mi podac przepis?
Dzięki
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-28 19:04:09
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?Mogę zaproponować taki przepis, który sprawdza się u mnie od 20 lat.
- 1kg sera twarogowego tłustego (trzy razy zmielony)
- 8 jajek
- kostka Kasi
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzki grysiku
- cukier waniliowy
- olejek zapachowy (najlepiej śmietankowy ok.1/4 fiolki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania "serniksa"
Część cukru utrzeć z margaryną.
Drugą część cukru utrzeć z żótkami i dodać do wcześniej utartej margaryny.
Do utartej masy powoli dodawać zmielony ser. Mąkę ziemniaczaną, grysik,
cukier waniliowy i proszek wymieszać razem i powoli dodawać do masy serowej.
Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Można dodać wcześniej
namoczone i otoczone w mące rodzynki.
Piec ok 40 minut.
Sprawdzony i pyszny.
Smaczego!
--
Pozdrawiam
Krystyna z Rybnika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-28 19:40:22
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?Dnia Sat, 28 Aug 2004 21:04:09 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Krystyna z
Rybnika*, w wiadomości news:<news:cgql1u$mga$1@news.onet.pl> zawarł, co
następuje:
> - 1/2 opakowania "serniksa"
Ee? A co to jest?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-28 21:21:15
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?
> > - 1/2 opakowania "serniksa"
>
> Ee? A co to jest?
Sernix kupisz w każdym sklepie spożywczym, jest to dodatek ulepszający do
serników, firmy Dr.Oetker.
"Sernik nigdy nie opada i jest puszysty" - cytat z opakowania.
--
Pozdrawiam
Krystyna z Rybnika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-28 21:39:03
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?
"wera" <w...@o...pl> skrev i meddelandet
news:6d7a.000004f3.4130c853@newsgate.onet.pl...
> Witam, chciałabym upiec sernik wiedeński. Czy ktoś mógłby mi podac
przepis?
Ja pieke dokladnie wg przepisu w Kuchni Polskiej. Niestety nie mam jej teraz
pod reka, ale zawsze, nawet mi wychodzi ;-) Zamiast 1kg sera biore 4 serki
homogenizowane (250 g).
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-28 22:13:04
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?Dnia Sat, 28 Aug 2004 23:21:15 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Krystyna z
Rybnika*, w wiadomości news:<news:cgqt32$rrn$1@news.onet.pl> zawarł, co
następuje:
>>> - 1/2 opakowania "serniksa"
>>
>> Ee? A co to jest?
>
> Sernix kupisz w każdym sklepie spożywczym, jest to dodatek ulepszający do
> serników, firmy Dr.Oetker.
> "Sernik nigdy nie opada i jest puszysty" - cytat z opakowania.
Czy mogłabyś przepisać z opakowania co wchodzi w jego skład?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 00:19:40
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?Użytkownik "wera" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:6d7a.000004f3.4130c853@newsgate.onet.pl...
> Witam, chciałabym upiec sernik wiedeński. Czy ktoś mógłby mi podac
przepis?
Witam!
A ja polecam sernik prosty i bardzo smaczny. Zawsze wychodzi, a mało z nim
pracy.
Sernik Mamy
3/4 kg sera (najlepiej od razu zmielonego)
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
czubata łyżka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej lub jeśli komuś się chce to 3 ziemniaki ugotowane i
zmielone
20 dkg masła (można ciut mniej)
zapach (pomarańczowy lub cytrynowy)
skórka pomarańczowa i/lub rodzynki, niekoniecznie
Przepis prosty:
Ubijając jajka z cukrem dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, obie
mąki, zapach i bakalie. Piec w temp. ok 200 st. ok. 50 minut.
Przepis bardziej pracochłonny:
Żółtka utrzeć z cukrem. Ser przekręcić przez maszynkę wraz z masłem i
ziemniakami. Połączyć z żółtkami, dodać zapach i bakalie. Ubić pianę z
białek i dokładnie połączyć z resztą. Piec
Szczerze powiedziawszy nie widzę różnic w smaku. Różnice są w smaku w
zależności od użytego sera.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i Złota Rybka :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:22:36
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?>>>>- 1/2 opakowania "serniksa"
>>>
>>>Ee? A co to jest?
>>
>> Sernix kupisz w każdym sklepie spożywczym, jest to dodatek ulepszający do
>>serników, firmy Dr.Oetker.
>>"Sernik nigdy nie opada i jest puszysty" - cytat z opakowania.
>
> Czy mogłabyś przepisać z opakowania co wchodzi w jego skład?
:) Zapewne same skladniki identyczne w naturalnymi :)
A na powaznie, to chyba lepiej nie wiedziec - jesli zamierza toto jesc :)
Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 14:23:30
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?
> Czy mogłabyś przepisać z opakowania co wchodzi w jego skład?
Cytuję:
skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca:
skrobia ziemniaczana utleniona,
substancja aromatyczna: aromat waniliowy identyczny z naturalnym.
koniec cytatu
--
Pozdrawiam
Krystyna z Rybnika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 14:28:54
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?Krystyna z Rybnika wrote:
>>Czy mogłabyś przepisać z opakowania co wchodzi w jego skład?
>
>
> Cytuję:
> skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca:
> skrobia ziemniaczana utleniona,
> substancja aromatyczna: aromat waniliowy identyczny z naturalnym.
> koniec cytatu
>
Eee, to chyba lepiej (i taniej) dodac maki ziemniaczanej? Ja tak robie i
nic mi nie opada...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |