Data: 2016-06-10 03:12:56
Temat: Re: Jak walczyć ze strachem?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"zażółcony" <r...@c...op.pl> wrote in message
news:njbvnk$1rlv$3@gioia.aioe.org...
>> Cool... też popieram.
>> A coś z branży spożywczej może, aby się tematu żywności bliżej trzymać?
> Ze stronki takiej jak tu:
> http://www.biotechnolog.pl/rosliny-transgeniczne-gmo
-przyklady-modyfikacji
>
> wybrałbym np:
>
> "
> Ryż
> - zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A - wszczepione
> został geny pochodzące z żonkila, modyfikacja w zamierzeniu miała
> rozwiązać problem braku witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej.
> "
>
> Przydałoby się coś podobnego, co w naszej strefie pomagałoby zmniejszyć
> niedobory witaminy D - może jakieś modyfikowany rzepak albo soja
> i w efekcie więcej witaminy D w olejach spożywczych (oczywiście
> tak, by te wartości dodane przetrwały proces tłoczenia - nie znam
> się na tym, wiec nie wiem).
>
> Ew. zastanawiam się nad modyfikacjami typu Bt jak ta w kukurydzy
> (MON 810), która jest wyspecjalizowana do zwalczania konkretnego
> szkodnika.
> Pytanie tylko, jak dużo czasu potrzeba szkodnikom, by tego typu
> modyfikacje obejść.
>
> Interesujące wydaje się np. uodpornienia ziemniaka na stonkę,
> z tego względu, ze stonka jest u nas gatunkiem obcym, więc
> tego typu modyfikacje nie walą na oślep po całym otoczeniu.
Brawo, popieram rozsądek.
|