« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-24 12:51:09
Temat: Jak zrobic kapuste kiszona?Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych zabiegow. Sama
nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
dzieki!
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-24 14:31:28
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Użytkownik "::: Solana :::" <s...@h...com> napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...
> Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych
zabiegow. Sama
> nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
>
Usunac z kapusty zwiedle liscie, kapuste umyc, poszatkowac, ugniatac w
kamionkowym naczyniu przesypujac sola, zabezpieczyc talerzykiem, przygniesc
czyms ciezkim ( kamien ), odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na kilka
dni. Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
:-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
biezace :-).
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 14:32:42
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Użytkownik "::: Solana :::" <s...@h...com> napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...
> Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych
zabiegow. Sama
> nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
>
> dzieki!
> magda
u mnie w domu robienie kiszonej kapusty zajmowało cały jeden dzien...
potrzebna jest poszatkowana kapusta u mnie około 12 główek. Poszatkowana
zajmowała około jednej wanienki. Poszatkowaną kapustę solisz wtedy zmniejsza
sie jej objętość.
Odpowiednia ilość marchewki około 3 do 4 kg - trzeba potrzeć u mnie
wychodziła jedna miska
tyle samo cebuli pokrojonej w krążki
kminek
u mnie kisiło sie na dwa sposoby
1. mieszało sie wszystko razem, czekało ze dwie godziny aż kapusta puści
soki i do wiaderka, wyłożonego kapuścianymi liśćmi. Wiaderko kwadratowe
było, pojemności około 10l. Wkładając kapuste do wiaderka trzeba było ją
bardzo dobrze ugniatać - tak ze puszczała sok. jak już było pełne to znowu
warstwa liści kapusty i deseczka a na deseczce litrowy słoik z wodą,
przykryć szczelnie kawałkiem najlepiej lnianego materiału i do piwnicy. Tak
zakiszoną kapuche jedliśmy prawie cała zime.
2. Można też układać we wiaderku wszystko warstwami posolona kapusta,
troche marchewki, cebula i kminek i następna warstwa.
Pozdrawiam Yeti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 14:55:12
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?można do takiej kiszonej kapusty włożyć całe jabłka - są super!
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 15:04:05
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
----- Original Message -----
From: "Anna" <q...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 24, 2002 4:55 PM
Subject: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
> można do takiej kiszonej kapusty włożyć całe jabłka - są super!
> Anna
>
mozna tez, jak Wegrzy, dolozyc cale straki (bez gniazd nasiennych) ostrej
papryki - tez jest super :-)
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 19:36:00
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
"yeti" <l...@p...onet.pl> skrev i meddelandet
news:ak85e8$9o2$1@news.onet.pl...
> u mnie w domu robienie kiszonej kapusty zajmowało cały jeden dzien...
> potrzebna jest poszatkowana kapusta u mnie około 12 główek.
Dzieki! Przepis juz zapisalam. Nie mam niestety na razie takiego naczynia.
Zaczne najpierw eksperymentowac z mniejsza iloscia.
Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs temperaturze?
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 19:39:01
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
"Adiola" <a...@w...pl> skrev i meddelandet news:ak85a2$ggm$1@pingwin.acn.pl...
> odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na kilka dni.
Lodowka moze byc?
> Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
> :-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
> biezace :-).
No wlasnie, zaczne chyba od glowki......
A co to znaczy "poszatkowac"? Jakiej grubosci paski maja to byc? Mozna wrzucic
do maszyny tnacej na plasterki?
Dzieki serdecznie,
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 23:24:19
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
> Dzieki! Przepis juz zapisalam. Nie mam niestety na razie takiego naczynia.
>
> Zaczne najpierw eksperymentowac z mniejsza iloscia.
>
> Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs
temperaturze?
>
> magda
widziałam gdzieś w sklepach takie kamionkowe baryłki też sie nadają do
kiszenia np. kapusty.
podczas kiszenia - temperatura otoczenia.
a do przechowywania - lodówka raczej nie... pywnica jak już, tam panuje dość
umiarkowana temperata.
pozdrownienia Yeti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-24 23:50:47
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?On Sat, 24 Aug 2002 21:36:00 +0200, "::: Solana :::"
<s...@h...com> wrote:
>Czy kapusta podczas kiszenia i przechowywania musi byc w jakiejs temperaturze?
Raczej w chlodzie - okolo 10-15 stopni, piwniczka jest dobrym
miejscem. Zbyt wysoka temperatura moze spowodowac zbyt intensywna
fermentacje mlekowa (i mamy zajzajer a nie kapyste) albo wrecz inne
rodzaje fermentacji - drozdze albo inne swinstwa moga zaczac pracowac.
I jeszcze jedna uwaga - trzeba na poczatku ustalic do czego ma byc ta
kapusta - inaczej sie robi kapuste na surowki a inaczej na bigos -
pierwsza z kapusty ciut mlodszej badz z samych srodkow glowki, jasnych
- druga z kapusty pozniejszei z wieksza iloscia lisci w kolorze
zielonym. Bigosowa do surowki ma za ciezki smak, surowkowa do bigosu
za malo konkretny. Ale to juz szczegoliki - na poczatek faktycznie na
jednej glowcew kamiennym garnku przecwiczyc sam proces kiszenia.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-25 06:21:00
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?Super. Wlasnie sie zastanawialem co by tu jeszcze przetworzyc...
A czy taka kapuste mozna jakos zapakowac w sloiki i przechowac do zimy, czy
raczej sie do tego nie nadaje?
Michal
Użytkownik "Adiola" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ak85a2$ggm$1@pingwin.acn.pl...
>
> Użytkownik "::: Solana :::" <s...@h...com> napisał w wiadomości
> news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...
> > Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych
> zabiegow. Sama
> > nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
> >
>
> Usunac z kapusty zwiedle liscie, kapuste umyc, poszatkowac, ugniatac w
> kamionkowym naczyniu przesypujac sola, zabezpieczyc talerzykiem,
przygniesc
> czyms ciezkim ( kamien ), odstawic w chlodne i zaciemnione miejsce na
kilka
> dni. Mozesz dodac do niej ulubine ziola, kminek, starta marchewke. Gotowe
> :-))), wiec zajadac ze smakiem. Ja czasem kisze jedna glowke, na potrzeby
> biezace :-).
>
> Pozdr.
> Adiola
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |