| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-10-14 09:31:49
Temat: Re: Jak zrobić kluski?On Fri, 14 Oct 2005 09:42:41 +0200, Konrad Kosmowski
<k...@g...com> wrote:
>*** Wladyslaw Los <w...@o...pl>:
>
>>> Więcej o lanych kluskach już chyba napisać nie można ;-).
>
>> Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o
>> tym jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
>
>Można jeszcze dodać kaszy manny. Ja wolę takie. :)
Mozna dodac siekanej natki lubo innych swiezych, badz
nieswiezych ziol
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-10-14 11:42:27
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> ktabaczynski napisał(a):
> > Cześć!
> >
> > Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
> > dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
> > rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
> >
> > Jak to się robi?
> >
> > ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
>
> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem
> tak długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej
> więcej śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po
> prostu do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie
> mieszaj w zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu
> ciasta. Gotuje się je około 3 minuty.
> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> szczypta soli. Gotować 3 minut
a wy robicie to z całego jajka?? bo ja tylko z żółtka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-10-14 11:53:13
Temat: Re: Jak zrobić kluski?
Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:dio5ji$qvu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
>> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem
>> tak długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej
>> więcej śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po
>> prostu do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie
>> mieszaj w zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu
>> ciasta. Gotuje się je około 3 minuty.
>> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
>> szczypta soli. Gotować 3 minut
>
> a wy robicie to z całego jajka?? bo ja tylko z żółtka
Czemu? Ja zrobiłem, wedle przepisu, z całego jajka
i też smaczne wyszły.
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-10-14 12:25:31
Temat: Re: Jak zrobić kluski?Wladyslaw Los napisał(a):
> Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o tym
> jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
Jak się doda więcej mąki, to już będą kładzione, a nie lane; a jak
mniej, to będzie porażka ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-10-14 12:28:04
Temat: Re: Jak zrobić kluski?Małgorzata Leszczyńska napisał(a):
> Można, można. Choćby taki drobiazg, ze jeśli chce się mieć kluseczki o
> jednakowej średnicy, należy je do wrzątku wlewać przez lejek.
Owszem, owszem. A jak się chce mieć o jednakowej średnicy, tylko
większe, to można lać przez dziurkę w kluczu ;-).
POzdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-10-14 12:31:04
Temat: Re: Jak zrobić kluski?medea napisał(a):
>
> Jak się doda więcej mąki, to już będą kładzione, a nie lane; a jak
> mniej, to będzie porażka ;-).
>
Jak mniej, to będzie budyń ;).
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-10-14 14:04:45
Temat: Re: Jak zrobić kluski?On Fri, 14 Oct 2005 14:25:31 +0200, medea <e...@p...fm>
wrote:
>Wladyslaw Los napisał(a):
>
>> Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o tym
>> jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
>
>Jak się doda więcej mąki, to już będą kładzione, a nie lane; a jak
>mniej, to będzie porażka ;-).
>
>Pozdrawiam
>Ewa
Nie porazka a plankton :PPP moje pierwsze lane kluski wlasnie
byly planktonem...gotowane w rosole, ktory zapomnialam posolic.
Jedzone na dlugiej trasie, z termosu...neizapomniane :)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-10-14 16:11:46
Temat: Re: Jak zrobić kluski?Zwykle do sloika lub garnuszka wlewam troche mleka, rozbeltuje jajko z
sola i dodaje maki do uzyskania konsystemcji smietany (gestej, ale nie
za bardzo), potem na wrzaca zupke - najbardziej lubie w pomidorowej i
dowolnej grzybowej (moze byc z torebki jesli ktos nie gotuje normalnej).
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-10-14 17:05:55
Temat: Re: Jak zrobić kluski?In article <dio83m$ivc$2@proxy.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > Ależ można można. Na początek -- proporcje e jajek i mąki decydują o tym
> > jaką odmianę lanych klusek zrobimy.
>
> Jak się doda więcej mąki, to już będą kładzione, a nie lane; a jak
> mniej, to będzie porażka ;-).
Żadna porażka.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |