Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Syla" <s...@x...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić kluski?
Date: Fri, 14 Oct 2005 13:42:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <dio5ji$qvu$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dimgti$d8t$1@inews.gazeta.pl> <dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.166.129
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1129290162 27646 80.48.166.129 (14 Oct 2005 11:42:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Oct 2005 11:42:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249936
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dimk60$jj2$1@proxy.provider.pl...
> ktabaczynski napisał(a):
> > Cześć!
> >
> > Kiedyś... kiedyś... widziałem jak do jajka (dwóch jajek?)
> > dodano mąki i czegoś jeszcze i z tego powstała dość
> > rzadka substancja którą wlano do rosołu i były kluski...
> >
> > Jak to się robi?
> >
> > ...pomóżcie niedołędze kulinarnemu...
>
> Jeśli chodzi Ci o lane kluski, to ja robię tak: do jednego jajka dodaję
> szczyptę soli, rozbełtuję to i wsypuję 3 łyżki mąki. Mieszam widelcem
> tak długo, aż powstanie z tego jednolita lejąca się masa gęstości mniej
> więcej śmietany, którą wlewa się na wrzący rosół (lub inna zupę) albo po
> prostu do wrzącej wody. Jeśli chcesz mieć większe te kluski, to nie
> mieszaj w zupie za bardzo, jeśli drobniejsze, to mieszaj przy wlewaniu
> ciasta. Gotuje się je około 3 minuty.
> Krótko mówiąc, takie są proporcje na lane kluski: 1 jajo, 3 łyżki mąki,
> szczypta soli. Gotować 3 minut
a wy robicie to z całego jajka?? bo ja tylko z żółtka
|