Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić puszysty omlet?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić puszysty omlet?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-09-10 16:02:35

Temat: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "user1" <u...@u...com> szukaj wiadomości tego autora

Uwielbiam puszyste omlety, ale sam nie umiem coś takiego zrobić.
Jak to się robi - krok po kroku?
Czy można taki omlet przygotować bez mąki, bo staram się
unikać potraw mącznych. Mam skłonności do tycia. :-(.

Z góry dziękuję..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-09-10 19:16:11

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 10 Sep 2008 18:02:35 +0200, user1 napisał(a):

> Uwielbiam puszyste omlety, ale sam nie umiem coś takiego zrobić.
> Jak to się robi - krok po kroku?
> Czy można taki omlet przygotować bez mąki, bo staram się
> unikać potraw mącznych. Mam skłonności do tycia. :-(.
>
> Z góry dziękuję..

Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym przykryciem, z
obu stron.
--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-09-10 19:21:01

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ga8rha$krn$1@nemesis.news.neostrada.pl>,
"user1" <u...@u...com> wrote:

> Uwielbiam puszyste omlety, ale sam nie umiem coś takiego zrobić.
> Jak to się robi - krok po kroku?
> Czy można taki omlet przygotować bez mąki, bo staram się
> unikać potraw mącznych. Mam skłonności do tycia. :-(.


Omlety zasadniczo robi się bez mąki. Najprościej -- z samych jajek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-09-11 09:49:01

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: Roman Rumpel <r...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Sep 2008 18:02:35 +0200, user1 napisał(a):
>
>> Uwielbiam puszyste omlety, ale sam nie umiem coś takiego zrobić.
>> Jak to się robi - krok po kroku?
>> Czy można taki omlet przygotować bez mąki, bo staram się
>> unikać potraw mącznych. Mam skłonności do tycia. :-(.
>>
>> Z góry dziękuję..
>
> Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
> natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym przykryciem, z
> obu stron.

Ja robię ciasto z małym dodatkiem mąki ( 1 płaska łyżeczka na jajko) i
smażę na maśle, na małym ogniu, cały czas pod przykryciem* z jednej
strony. Przewracanie niweczy efekt wyrośnięcia.

* cały czas z jedna przerwą - po kilku minutach uchylam przykrywkę
patelni i dodaję wiórki masła na ścianki patelni.

--
Roman Rumpel Skype: rumpel.roman www.rumpel.pl
"Bo jakbyś czytał od przodu to byłby to najzwyklejszy pamiętnik a tak
blog. To teraz taka moda. Piszesz od urodzenia do dzisiaj to życiorys,
piszesz od dzisiaj do urodzenia to CV." (C) W. Kasprzak

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-09-11 12:59:51

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

user1 pisze:
> Uwielbiam puszyste omlety, ale sam nie umiem coś takiego zrobić.
> Jak to się robi - krok po kroku?
> Czy można taki omlet przygotować bez mąki, bo staram się
> unikać potraw mącznych. Mam skłonności do tycia. :-(.
>
> Z góry dziękuję..

no a jak przyrządzić puszystą kupę??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-09-11 16:26:35

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Roman Rumpel" napisał:

> > Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
> > natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym
> > przykryciem, z obu stron.
> Ja robię ciasto z małym dodatkiem mąki ( 1 płaska łyżeczka na
jajko)
> i smażę na maśle, na małym ogniu, cały czas pod przykryciem* z
jednej
> strony. Przewracanie niweczy efekt wyrośnięcia.
> * cały czas z jedna przerwą - po kilku minutach uchylam przykrywkę
> patelni i dodaję wiórki masła na ścianki patelni.

A ja przed chwilą zjadłam szybki omlet "awaryjny" - bez mąki.
Zabełtałam mocno jajka z solą i pieprzem, wylałam na cienką warstewkę
rozgrzanego oleju, poczekałam aż piana na wierzchu się prawie
zestaliła i przewróciłam. Zaczął rosnąć dopiero wtedy.
A zwykle ubijam pianę, dodaję żółtka i ok. łyżki mąki na 2 jajka,
mieszam delikatnie i wylewam na patelnię.

Przy okazji - tłuszcz jest 2 razy bardziej kaloryczny niż węglowodany.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-09-11 16:38:42

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:gabhjv$hj4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Roman Rumpel" napisał:
>
> > > Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
> > > natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym
> > > przykryciem, z obu stron.
> > Ja robię ciasto z małym dodatkiem mąki ( 1 płaska łyżeczka na
> jajko)
> > i smażę na maśle, na małym ogniu, cały czas pod przykryciem* z
> jednej
> > strony. Przewracanie niweczy efekt wyrośnięcia.
> > * cały czas z jedna przerwą - po kilku minutach uchylam przykrywkę
> > patelni i dodaję wiórki masła na ścianki patelni.
>
> A ja przed chwilą zjadłam szybki omlet "awaryjny" - bez mąki.
> Zabełtałam mocno jajka z solą i pieprzem, wylałam na cienką warstewkę
> rozgrzanego oleju, poczekałam aż piana na wierzchu się prawie
> zestaliła i przewróciłam. Zaczął rosnąć dopiero wtedy.
> A zwykle ubijam pianę, dodaję żółtka i ok. łyżki mąki na 2 jajka,
> mieszam delikatnie i wylewam na patelnię.
>
> Przy okazji - tłuszcz jest 2 razy bardziej kaloryczny niż węglowodany.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.
Niektórzy omlet słodzą, ale to ma wadę - omlet się przypala. Lepiej sobie
dać słodkości na usmażony.
Fantastyczny omlet jest z groszkiem zielonym, gotowanym, lub konserwowym.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-09-11 17:13:45

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" napisał:

> Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.

Jedno jajko? Nie mam takiej małej, _porządnej_ teflonowej patelni.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-09-11 17:24:52

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Aicha pisze:
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.
>
> Jedno jajko? Nie mam takiej małej, _porządnej_ teflonowej patelni.
>

Jedna łyżeczka na jedno jajko - to były proporcje. Możesz sobie zrobić
ten omlet nawet z 5 jaj. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-09-11 17:34:06

Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:gabk12$il3$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
> > Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.
>
> Jedno jajko? Nie mam takiej małej, _porządnej_ teflonowej patelni.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

Ilość mąki na jedno jajko x ilość jajek.

Mam nadzieję , ze Twoja patelnia nie jest teflonowana... :-))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dylemat - parowar czy kombiwar?
gdzie kupić świeżą paprykę od producenta- dolnośląskie?
Fasolka po Bretonsku?
Nalewka z Pigwy
TROLLIZM

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »