Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Date: Thu, 11 Sep 2008 18:38:42 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <gabhlj$d7v$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <ga8rha$krn$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ej2s1wgwzqla$.h2n6vas48srk.dlg@40tude.net>
<gaaph6$rsh$1@inews.gazeta.pl> <gabhjv$hj4$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abde136.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221151219 13567 83.6.246.136 (11 Sep 2008
16:40:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Sep 2008 16:40:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080911-0, 2008-09-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315294
Ukryj nagłówki
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:gabhjv$hj4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Roman Rumpel" napisał:
>
> > > Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
> > > natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym
> > > przykryciem, z obu stron.
> > Ja robię ciasto z małym dodatkiem mąki ( 1 płaska łyżeczka na
> jajko)
> > i smażę na maśle, na małym ogniu, cały czas pod przykryciem* z
> jednej
> > strony. Przewracanie niweczy efekt wyrośnięcia.
> > * cały czas z jedna przerwą - po kilku minutach uchylam przykrywkę
> > patelni i dodaję wiórki masła na ścianki patelni.
>
> A ja przed chwilą zjadłam szybki omlet "awaryjny" - bez mąki.
> Zabełtałam mocno jajka z solą i pieprzem, wylałam na cienką warstewkę
> rozgrzanego oleju, poczekałam aż piana na wierzchu się prawie
> zestaliła i przewróciłam. Zaczął rosnąć dopiero wtedy.
> A zwykle ubijam pianę, dodaję żółtka i ok. łyżki mąki na 2 jajka,
> mieszam delikatnie i wylewam na patelnię.
>
> Przy okazji - tłuszcz jest 2 razy bardziej kaloryczny niż węglowodany.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.
Niektórzy omlet słodzą, ale to ma wadę - omlet się przypala. Lepiej sobie
dać słodkości na usmażony.
Fantastyczny omlet jest z groszkiem zielonym, gotowanym, lub konserwowym.
|