Data: 2008-09-11 21:18:56
Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "morghul" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Biszkoptowy jest pyszny z syropem klonowym albo z czekoladą
stopioną ;) ale masz skłonnosci do tycia wiec nie wiem. Można
zrobić bez cukru i dać groszek, kawałek szynki, cebulkę i
szczypiorek...
Jajka rozdzielasz, (na mniejszą patelnię teflonową dajesz max 2
jajka) białka ubijasz na sztywno. Zółtka z dwiema łyżkami mleka i
dwiema płaskimi mąki roztrzepujesz i dodajesz dwie szczypty
proszku do pieczenia (wersja słodka - płaska łyzczeka cukru,
wersja slona - sol i pieprz) i mieszasz delikatnie z ubitymi
białkami. Smazysz na bardzo małym ogniu na maśle z obu stron.
Wykładasz na gorący talerz (nie opadnie mocno), talerz
najprościej zagrzać wylewając na niego wrzątek na minute albo
wstawiając z wodą do mikrofali.
Smacznego
--
Dawid
|