Data: 2008-09-11 16:38:42
Temat: Re: Jak zrobić puszysty omlet?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:gabhjv$hj4$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Roman Rumpel" napisał:
>
> > > Trzeba ubić jajka jak na biszkopt. Smażyć na dobrze rogrzanej,
> > > natłuszczonej patelni, powolutku, najlepiej pod częściowym
> > > przykryciem, z obu stron.
> > Ja robię ciasto z małym dodatkiem mąki ( 1 płaska łyżeczka na
> jajko)
> > i smażę na maśle, na małym ogniu, cały czas pod przykryciem* z
> jednej
> > strony. Przewracanie niweczy efekt wyrośnięcia.
> > * cały czas z jedna przerwą - po kilku minutach uchylam przykrywkę
> > patelni i dodaję wiórki masła na ścianki patelni.
>
> A ja przed chwilą zjadłam szybki omlet "awaryjny" - bez mąki.
> Zabełtałam mocno jajka z solą i pieprzem, wylałam na cienką warstewkę
> rozgrzanego oleju, poczekałam aż piana na wierzchu się prawie
> zestaliła i przewróciłam. Zaczął rosnąć dopiero wtedy.
> A zwykle ubijam pianę, dodaję żółtka i ok. łyżki mąki na 2 jajka,
> mieszam delikatnie i wylewam na patelnię.
>
> Przy okazji - tłuszcz jest 2 razy bardziej kaloryczny niż węglowodany.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
Wystarcza łyżeczka od herbaty na jedno duże jajko kurze.
Niektórzy omlet słodzą, ale to ma wadę - omlet się przypala. Lepiej sobie
dać słodkości na usmażony.
Fantastyczny omlet jest z groszkiem zielonym, gotowanym, lub konserwowym.
|