Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Jak zrobić zdrowy majonez
Date: Thu, 4 Sep 2003 11:13:18 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 45
Sender: m...@p...onet.pl@skb.pl
Message-ID: <bj701g$s16$1@news.onet.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: skb.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1062667120 28710 193.91.29.194 (4 Sep 2003 09:18:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2003 09:18:40 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:22356
Ukryj nagłówki
Użytkownik "www.anonse.net" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:10d5.000026d9.3f570104@newsgate.onet.pl...
> Witam grupę dieta.pl
> mam pytanie: jak zrobić zdrowy majonez?
"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek: trzeba
miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ja,
dla uproszczenia, krajarka. Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne
tez jest naczynie troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym
od kolka, w ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki.
2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).
Wkladamy krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na
najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy,
ze majonez zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
To jest przepis Marty Gessler. Nie polecam zastępowania oleju oliwą -
smakuje, jakby był zjełczały.
Poza tym - na jakiej diecie jesteś? Taki majonez można śmiało jeść na MM.
Ja robiłam go w litrowym słoiku, bo z takiej ilości składników wychodzi dość
dużo tego majonezu.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Kobiety tylko dlatego tak się stroją,
że oko mężczyzny jest lepiej rozwinięte niż jego rozum :-)
http://www.misiczka.com
|