Data: 2003-09-04 09:13:18
Temat: Re: Jak zrobić zdrowy majonez
Od: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "www.anonse.net" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:10d5.000026d9.3f570104@newsgate.onet.pl...
> Witam grupę dieta.pl
> mam pytanie: jak zrobić zdrowy majonez?
"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek: trzeba
miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ja,
dla uproszczenia, krajarka. Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne
tez jest naczynie troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym
od kolka, w ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki.
2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).
Wkladamy krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na
najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy,
ze majonez zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
To jest przepis Marty Gessler. Nie polecam zastępowania oleju oliwą -
smakuje, jakby był zjełczały.
Poza tym - na jakiej diecie jesteś? Taki majonez można śmiało jeść na MM.
Ja robiłam go w litrowym słoiku, bo z takiej ilości składników wychodzi dość
dużo tego majonezu.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Kobiety tylko dlatego tak się stroją,
że oko mężczyzny jest lepiej rozwinięte niż jego rozum :-)
http://www.misiczka.com
|