Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka dobra patelnia zeliwna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka dobra patelnia zeliwna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-02-18 10:40:17

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Bożena <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"hit(wytnij to)o...@o...pl" <hit(wytnij)okazja@o2.pl> wrote in message
news:jhntir$i8o$1@news.task.gda.pl...
| Dajcie spokój z tą patelnią żelwiną od cygana nie ma takich po pierwsze
| żeliw anie da się wyklepać ,to się odlewa ,po drugie cyganie handlują
| patelniami ale od chińczyka .
| A odnosnie patelni żeliwnych to
| najlepsze są ale patelnie żeliwne emaliowane
| ich wada tak jak wszystkich naczyń z żeliwa to waga
| Jesli chodzi o prawdziwe patelnie cygańskie to są takie ale sa to zwykłe
| patelnie stalowe ale cynowane zaznaczam cynowane wtedy sa to lekkie
| nieprzywiarające patelnie
| Pozdrawiam
| Naczynia żeliwne fajna sprawa tylko trzeba miec siłę w rękach .I z tym
| przywieraniem to bywa różnie zwłaszcza w naczyniach niepowlekanych .

I wszystko jasne z tymi patelniami cygańskimi :)

Co do patelni żeliwnych, to się nie zgodzę, że najlepsze są te emaliowane.
Najlepsze są te "gołe", które mają jakieś 30-40 lat i są prawidłowo używane
:)
Bardzo dobre są emaliowane żeliwne garnki np. do długiego duszenia kwaśnych
rzeczy, do przechowywania i odgrzewania itp. Ale jak każda emalia nie są one
"na wieki wieczne", u nas w domu taki padł po ok. 25-28 latach. Fakt, był
absolutnie genialny :) Dlatego w sumie, jeśli ktoś się zastanawia, czy warto
wydawać 400-500 zl za taki garnek renomowanych firm, to powiem, że
zdecydowanie warto (mimo, że ten nasz nie był renomowany, a zwykły sowiecki
garnek z poprzedniej epoki).

Bożena.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-02-18 10:42:18

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-18 11:25, Bożena pisze:

> Słuchajcie, co to są te patelnie "cygańskie"? W życiu żadnej nie widziałam i
> jestem strasznie ciekawa tego cuda. Czy one nie są czasem stalowe, a nie
> żeliwne? Nie wydaje mi się, żeby "cygan" (ktokolwiek to jest) miał warunki
> do odlewu wyrobów żeliwnych metodą chałupniczą... poza tym wszyscy piszą o
> takiej patelni "klepana", a żeliwa się nie klepie, tylko odlewa.
> Będę wdzięczna za uchylenie rąbka tajemnicy :)

Faktycznie ta "cygańska" jest stalowa, jest znacznie lżejsza od
szwedzkiej firmowej żeliwnej i znacznie lepsza. Ta "cygańska" to stara,
po babci, nie wiem, czy teraz są do kupienia podobnej jakości. Pamiętam
z dzieciństwa, ze Cyganie (Romowie) handlowali patelniami na targu, a
ostatnio to widziałam w Rumunii, sprzedawali garnki i patelnie.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-02-18 10:47:02

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-18 11:11, czeremcha pisze:
>
> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>
> Albo żeliwna, albo lekka.

Leciutka to ona nie jest, ale znacznie _lżejsza_ od żeliwnej.

> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.

Tak, ona jest stalowa, nie pisałam, że żeliwna, ale i nie dodałam, ze
stalowa. Jest stalowa i dużo lepsza od droższej i cięższej żeliwnej. Mam
dość silne ręce, ale waga żeliwnej patelni jest przeznaczona chyba dla
kulturystów, to też warto brać pod uwagę.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-02-18 10:57:48

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Bożena <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"Bbjk" <> wrote in message news:jhnvah$qgj$1@inews.gazeta.pl...
|
| Faktycznie ta "cygańska" jest stalowa, jest znacznie lżejsza od
| szwedzkiej firmowej żeliwnej i znacznie lepsza. Ta "cygańska" to
stara,
| po babci, nie wiem, czy teraz są do kupienia podobnej jakości.
Pamiętam
| z dzieciństwa, ze Cyganie (Romowie) handlowali patelniami na targu, a
| ostatnio to widziałam w Rumunii, sprzedawali garnki i patelnie.

I wszystko jasne - w dzisiejszych czasach takie patelnie to już legenda
:) A szkoda, bo czasem by się przydała taka nieco lżejsza.

Bożena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-02-18 15:03:11

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 02:11:10 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>
> Albo żeliwna, albo lekka.
>
> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.

Otóż to. Żeliwna to nie blaszana.


--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-02-18 15:06:00

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 11:12:39 +0100, hit(wytnij to)o...@o...pl
napisał(a):

> najlepsze są ale patelnie żeliwne emaliowane

Owszem, moje doświadczenia mi to potwierdzają - starą żeliwną emaliowaną
patelnię, jeszcze od mamy, traktuję jak skarb; jest świetna, wręcz
niezastąpiona. Nie ma to jak jajecznica smażona na takiej patelni - to
zupełnie insza inszość niż na zwykłej :-)


No ale myślałam, że autorowi wątku chodziło o taką "gołą"...
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-02-18 15:08:35

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 11:47:02 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-02-18 11:11, czeremcha pisze:
>>
>> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>>
>> Albo żeliwna, albo lekka.
>
> Leciutka to ona nie jest, ale znacznie _lżejsza_ od żeliwnej.
>
>> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
>> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.
>
> Tak, ona jest stalowa, nie pisałam, że żeliwna, ale i nie dodałam, ze
> stalowa. Jest stalowa i dużo lepsza od droższej i cięższej żeliwnej. Mam
> dość silne ręce, ale waga żeliwnej patelni jest przeznaczona chyba dla
> kulturystów, to też warto brać pod uwagę.

Zeliwnej patelni się nie podnosi - ją się przesuwa. Jest przeznaczona do
kaflowej lub stalowej kuchni z żeliwnymi fajerkami lub litą żeliwną płytą
na wierzchu, a nie do dzisiejszych delikatnych powierzchni grzejacych.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-02-18 17:21:05

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:zk74113pnw47$.yxnnc4p56unj.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 18 Feb 2012 02:11:10 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>>
>> Albo żeliwna, albo lekka.
>>
>> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
>> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.
>
> Otóż to. Żeliwna to nie blaszana.
Ja mam blaszaną (lepiej brzmi stalowa) patelnię o grubości 5 mm. Dostałem ją
od zaprzyjaźnionych Romów w (uwaga) 1972 roku. Była już trzy razy klepana,
ale naleśniczki na niej smażone mniam, mniam
pozdr
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-02-18 17:41:06

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 18 Feb 2012 18:21:05 +0100, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:zk74113pnw47$.yxnnc4p56unj.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 18 Feb 2012 02:11:10 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>>>
>>> Albo żeliwna, albo lekka.
>>>
>>> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
>>> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.
>>
>> Otóż to. Żeliwna to nie blaszana.
> Ja mam blaszaną (lepiej brzmi stalowa) patelnię o grubości 5 mm. Dostałem ją
> od zaprzyjaźnionych Romów w (uwaga) 1972 roku. Była już trzy razy klepana,
> ale naleśniczki na niej smażone mniam, mniam
> pozdr

Naleśniki smażę na żeliwnej emaliowanej, ale ją zaczynam oszczędzać i
przyznam się, że specjalnie i wyłącznie do naleśników kupiłam zwykłą
aluminiową, grubą, z powłoką nieprzywierajaca (nie teflon - podobno) z
Lidl. Zbyt często naleśników nie robię, jakieś 5 razy w roku, to ujdzie.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-02-18 18:16:51

Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 18 Lut, 18:21, "Stefan" <s...@o...pl> wrote:

> Ja mam blaszan (lepiej brzmi stalowa) patelni o grubo ci 5 mm. Dosta em j
> od zaprzyja nionych Rom w w (uwaga) 1972 roku.

Ja mam żeliwną Sdiełano w USSR z 1975 r. ;-) Ale taka specyficzną -
raczej jak bardzo płytki rondel /ścianki wys. jakieś 7 cm, prostopadłe
do dna/ toteż do naleśników się nie nadaje. Ale gulasz czy bitki z
niej...

Żeliwną mam grillową, pewnie powlekaną /nie martwię się tym/ i mam też
dwa żeliwne emaliowane garnki z pokrywami.

Na naleśniki i inne smażenie - zwykłe, teflonopodobne patelnie.

No i jedną mniejszą, grubszą, cięższą, z podwójnym dnem - tez czymś
tam teflonopodobnopowlekaną - idealną do jajek.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Faworki
Czy coś...?
mleko a śmietanka
SPRAWDZONY sposob na chleb
Ile zaczynu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »