Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bożena <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Date: Sat, 18 Feb 2012 11:40:17 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <jhnv6i$qj3$1@inews.gazeta.pl>
References: <s...@k...domain> <jhnbbp$4sl$1@node2.news.atman.pl>
<jhneqm$fea$1@inews.gazeta.pl> <jhntir$i8o$1@news.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-77-54-94.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1329561618 27235 89.77.54.94 (18 Feb 2012 10:40:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Feb 2012 10:40:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: newsowe-gazeta
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342394
Ukryj nagłówki
"hit(wytnij to)o...@o...pl" <hit(wytnij)okazja@o2.pl> wrote in message
news:jhntir$i8o$1@news.task.gda.pl...
| Dajcie spokój z tą patelnią żelwiną od cygana nie ma takich po pierwsze
| żeliw anie da się wyklepać ,to się odlewa ,po drugie cyganie handlują
| patelniami ale od chińczyka .
| A odnosnie patelni żeliwnych to
| najlepsze są ale patelnie żeliwne emaliowane
| ich wada tak jak wszystkich naczyń z żeliwa to waga
| Jesli chodzi o prawdziwe patelnie cygańskie to są takie ale sa to zwykłe
| patelnie stalowe ale cynowane zaznaczam cynowane wtedy sa to lekkie
| nieprzywiarające patelnie
| Pozdrawiam
| Naczynia żeliwne fajna sprawa tylko trzeba miec siłę w rękach .I z tym
| przywieraniem to bywa różnie zwłaszcza w naczyniach niepowlekanych .
I wszystko jasne z tymi patelniami cygańskimi :)
Co do patelni żeliwnych, to się nie zgodzę, że najlepsze są te emaliowane.
Najlepsze są te "gołe", które mają jakieś 30-40 lat i są prawidłowo używane
:)
Bardzo dobre są emaliowane żeliwne garnki np. do długiego duszenia kwaśnych
rzeczy, do przechowywania i odgrzewania itp. Ale jak każda emalia nie są one
"na wieki wieczne", u nas w domu taki padł po ok. 25-28 latach. Fakt, był
absolutnie genialny :) Dlatego w sumie, jeśli ktoś się zastanawia, czy warto
wydawać 400-500 zl za taki garnek renomowanych firm, to powiem, że
zdecydowanie warto (mimo, że ten nasz nie był renomowany, a zwykły sowiecki
garnek z poprzedniej epoki).
Bożena.
|