Data: 2012-02-18 17:41:06
Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 18 Feb 2012 18:21:05 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:zk74113pnw47$.yxnnc4p56unj.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 18 Feb 2012 02:11:10 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>>>
>>> Albo żeliwna, albo lekka.
>>>
>>> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
>>> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.
>>
>> Otóż to. Żeliwna to nie blaszana.
> Ja mam blaszaną (lepiej brzmi stalowa) patelnię o grubości 5 mm. Dostałem ją
> od zaprzyjaźnionych Romów w (uwaga) 1972 roku. Była już trzy razy klepana,
> ale naleśniczki na niej smażone mniam, mniam
> pozdr
Naleśniki smażę na żeliwnej emaliowanej, ale ją zaczynam oszczędzać i
przyznam się, że specjalnie i wyłącznie do naleśników kupiłam zwykłą
aluminiową, grubą, z powłoką nieprzywierajaca (nie teflon - podobno) z
Lidl. Zbyt często naleśników nie robię, jakieś 5 razy w roku, to ujdzie.
--
XL
|